VHG plant boom in Den Haag om 100-jarig bestaan te vieren

Branchevereniging VHG heeft dinsdag een Perzische zijdeboom geplant bij het Vredespaleis in Den Haag. Dit gebeurde vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging. De boom zou al in mei worden geplant, maar dat kon vanwege de lockdown toen niet doorgaan.

Met het planten van de boom wil de VHG een tastbare herinnering aan het 100-jarig jubileum creëren. Deze maand zou eigenlijk een groot jubileumfeest plaatsvinden, maar dat is vanwege de coronamaatregelen afgelast.

„Een boom planten hoort bij een bijzonder moment,” zei VHG-directeur Egbert Roozen voorafgaand aan het planten. „Het was de bedoeling om deze boom afgelopen mei al als ‘tree of friendship’ te planten met onze ELCA-collega’s die op dat moment in Nederland te gast zouden zijn. Het voelt goed dat we de boom vandaag alsnog bij het Vredespaleis kunnen planten.”

Pollinators

De boomplantactie gebeurde in samenwerking met The Pollinators, een community van burgers en bedrijven die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. In een speciale najaarscampagne brengen The Pollinators een ode aan de boom. Dat gebeurt door zoveel mogelijk bomen te planten en voedselbossen in de schijnwerpers te zetten. Ook worden via 150 distributiepunten tienduizenden boombommetjes verspreid: kleine bommetjes van klei met een mix van inheemse, biologische boomzaden. Zo willen The Pollinators bijdragen aan meer biodiversiteit en voedsel voor bestuivende insecten.

VHG-directeur Egbert Roozen, Thom van de Beek van The Pollinators en Erik de Baedts van the Carnegie Foundation en directeur van het Vredespaleis, planten een Albizia julibrissin (Perzische slaapboom of zijdeboom) aan bij het Vredesplaleis in Den Haag.
Historische grond

De aangeplante boom staat op voor VHG historische grond. Van 1920 tot 1984 was het verenigingsbureau namelijk in Den Haag gevestigd. Officieel ging de eerste landelijke vereniging van groenbedrijven op 12 juni 1920 van start. Er werden direct 145 bloemist-hoveniers als lid ingeschreven.

Vanaf het begin werkte deze organisatie onder de paraplu van de Groep Bloemisterij en droeg de naam Kring Bloemist-Hoveniers. In de loop der jaren ontstonden er twee verenigingen: de Kring Tuin- en Landschapsvoorziening (KTL) en de Nederlandse Hoveniers- en Groenvoorzieners-vereniging (NHG). Deze verenigingen zijn in 1994 weer samengegaan. De verenigingsnaam is toen gewijzigd in Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Lees hier meer over de 100-jarige geschiedenis van de VHG.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties