VHG roept gemeenten op om niet te bezuinigen op groen

Branchevereniging VHG roept gemeenten, provincies en waterschappen op tijdens of na de coronacrisis niet te bezuinigen op groenvoorzieningen. VHG-directeur Egbert Roozen stuurt de Nederlandse gemeenten een brief waarin hij ervoor pleit de groene investeringen van de afgelopen jaren niet ongedaan te maken.

Onlangs werd bekend dat 77% van de Nederlandse gemeenten verwacht te moeten bezuinigingen of belastingen en heffingen te moeten verhogen. Groenonderhoud staat niet bovenaan de lijst van mogelijke ingrepen, maar met 38% is het groen toch goed voor een plaats in de top 5 van bezuinigingsmaatregelen.

Zorgelijk signaal

Dat gemeente nu weer aan groene bezuinigingen denken, noemt Roozen ‘een zorgelijk signaal’. „Daarom gaan we meteen een aantal acties richting gemeenten nemen”.  In de brief aan de gemeenten legt Roozen nog eens uit wat de waarde is van een groene leefomgeving. „In deze tijd moet je daar juist in blijven investeren, bij voorkeur in overleg met de groenprofessional.”

Roozen vindt dat de coronacrisis goed heeft laten zien hoeveel waardering mensen voor het groen in hun omgeving hebben. „We moesten thuisblijven en thuiswerken. Iedereen ging in de tuin aan de slag en ook de hoveniers hadden het razend druk. Er is steeds meer behoefte aan kwalitatief hoogwaardig groen in de directe omgeving. De burger vindt het belangrijk. Dan kun je als gemeente niet zeggen: we doen het een onsje minder.”

Marktdossier Inkoop Groenvoorzieningen

Naast de brief presenteert de branchevereniging de nota ‘Marktdossier Inkoop Groenvoorzieningen’ met aanbevelingen voor rijksoverheid, provincies en gemeenten. In oktober verschijnt ook de handleiding ‘De Levende Openbare Ruimte’, in navolging van de eerdere VHG-uitgaven ‘De Levende Tuin’ en ‘Het Levende Gebouw’.

Lees meer over de VHG-campagne en over de nota ‘Marktdossier Inkoop Groenvoorzieningen’ in Tuin en Landschap 16/17 of in ons digitale magazine (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties