VHG zet handreiking coronavirus online

Branchevereniging VHG heeft een handreiking online gezet met daarin maatregelen voor bedrijven hoe om te gaan met het coronavirus. Het gaat om hygiënemaatregelen en maatregelen voor een veilige werkplek.

„Werkgevers en werknemers kunnen verschillende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen,” aldus de handreiking.

Deels gaat het om de bekende adviezen van de RIVM:

-Was handen regelmatig met zeep en water of gebruik desinfecterende handgel op basis van alcohol. Bekijk de instructie van RIVM.
-Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
-Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gebruik ze slechts één keer.

Daarnaast staan er adviezen in voor een veilige werkplek:

-Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek.
-Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen).
-Overweeg om het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk.

Noodplan

Ook staan in de handreiking adviezen om de continuïteit van de bedrijfsvoering te garanderen: „Stel een noodplan op. Breng in kaart welk werk echt door moet gaan, en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zijn er voldoende mensen die elkaar kunnen vervangen? Kunt u zelf worden vervangen? Welk werk kan worden doorgeschoven naar de lange termijn? Is het mogelijk om bepaalde werkzaamheden thuis uit te voeren?”

Handreiking

Tot slot is er een verwijzing naar de handreiking van VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN. Deze is bedoeld voor onder meer werkgevers, managers en personeelsfunctionarissen. De handreiking bevat een compilatie van adviezen, tips en handreikingen over:

-het treffen van hygiënische maatregelen
-het gaande houden van het bedrijf (noodplan)
-in- en uitgaande reizen
-de rol van de bedrijfsarts en de huisarts, thuis werken enz.
-arbeidsrechtelijke consequenties

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties