VHG zet zich in voor vergroening van de zorgsector

VHG heeft de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Hiermee verbindt de branchevereniging zich aan de ambities om in de zorg de CO2-emmissie terug te dringen, circulair werken te bevorderen en een gezonde leef- en verblijfsomgeving te creëren in en rond zorginstellingen.

Zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van energie, voedsel en grondstoffen. Om verduurzaming in de zorg te versnellen, heeft het milieuplatform zorgsector (MPZ) in 2015 het initiatief genomen voor de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. Op 10 oktober 2018 startte het vervolg hierop: ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’.

Inspireren
VHG-directeur Egbert Roozen: „We kunnen zorginstellingen inspireren en ondersteunen met onze groene kennis. We zien bijvoorbeeld dat steeds meer ziekenhuizen groen toepassen in om op hun gebouwen. De Isala Kliniek in Zwolle en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zijn daar mooie voorbeelden van. Ook zorgcentra, waar ouderen wonen, doen steeds meer met groen.”

VHG wil haar bijdrage aan deze Green Deal leveren met de inzet van De Levende Tuin en Het Levende Gebouw. In beide concepten is een onderdeel over de zorg opgenomen. Met de inspiratie uit deze concepten wil VHG bijdragen aan een gezonde en plezierige zorgomgeving, waar het prettig is om te wonen en prettig is om in te werken.

Groene baten
Roozen: „Vergeet ook het effect van groen niet op de mensen die in de zorg werken. Een groene werkomgeving is vaak een argument om bij die zorginstelling te gaan werken. Met de partners binnen deze green deal gaan we aan de slag met het verder uitwerken en toepassen van de groene baten in de zorg.”

Foto: Tuin en Landschap

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties