Tuin en Landschap Foto en Video Vier linden in Eindhoven met palletmethode verplant

Vier linden in Eindhoven met palletmethode verplant

0

De laatste van 11 oude linden in de Kruidenbuurt zijn vorige week door Nationale Bomenbank verplant naar hun nieuwe plek aan het nieuwe Laurierplein in de Eindhovense volksbuurt. Het betrof 4 linden die vanwege hun grootte allemaal met de palletmethode verplant zijn.

Nieuwe woonwijk
De Kruidenbuurt in Eindhoven is de laatste 15 jaar volledig vernieuwd. Met deze vernieuwing was er in het ontwerp geen plaats voor 11 grote linden op het oude Lavendelplein. „Daarom besloten we de prachtige bomen te behouden en ze te verplanten”, vertelt Rob Thijssen van Stam + De Koning Bouw, de aannemer die voor corporatie Sint Trudo de huizen bouwt. De eerste 7 linden werden reeds in 2003 met succes verplant, afgelopen week was het tijd voor de laatste 4 linden. In opdracht van KWS (net als Stam + De Koning een dochter van VolkerWessels) dat de bouwvoorbereiding doet, heeft Nationale Bomenbank deze prachtige oude linden verplant.

60 ton per stuk
Twee jaar geleden zijn de kluiten van de bomen al voorbereid. Vorige week zijn de kluiten ingepakt en is er een palletconstructie onder de bomen aangebracht. Daaraan is het geheel – gewicht: 60.000 kilo per boom – opgehesen. De nieuwe plantgaten zijn ingericht met NBB-bomengrond zodat de wortels weer volledig uit kunnen groeien in een groeimedium op maat. Ook de nazorg wordt de komende 3 jaar door de Nationale Bomenbank uitgevoerd, waarbij de bomen voorzien worden van een bewateringsinstallatie.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar