Vlaanderen draait subsidiekraan WKK dicht

    De Vlaamse overheid wil de subsidies op WKK’s vanaf 2023 afbouwen. Bloementelers met bestaande WKK’s worden door deze maatregelen niet geraakt, maar maken zich wel zorgen over hun toekomst. De Vlaamse plannen kaderen in het klimaatplan dat vorige week werd gepubliceerd.

    Warmte-krachtcertificaten (WKC) zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Vlaamse glastuinbouwers. Het is een subsidieregeling waarmee de Vlaamse overheid ooit het gebruik van WKK-installaties wilde stimuleren. ‘Bij een warmte-krachtinstallatie is het mogelijk elektriciteit en warmteopwekking te combineren en bespaart u heel wat energie. De Vlaamse overheid stimuleert deze toepassing in de vorm van steun’, klinkt de uitleg op de website van de Vlaamse overheid.

    Aardgasheffing

    Deze steunmaatregelen gaan vanaf 2023 dus op de schop. Om een CO2 reductie te realiseren in de land- en tuinbouw wordt het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigd. Alhoewel aanvankelijk gevreesd werd dat ook bestaande WKK-eigenaren de dupe zouden worden, is nu duidelijk geworden dat het gaat om ‘nieuwe en ingrijpend gewijzigde WKK’s op fossiele brandstoffen’ die vanaf 2023 geplaatst worden. Voor de huidige WKK’s die WKC’s ontvangen, zal er vanaf 2023 dus niets veranderen. Wel wordt ook de investeringspremie voor micro-wkk op fossiele brandstoffen vanaf 1 januari 2022 afgeschaft.

    Tevens wordt er in het Vlaams klimaatplan gesproken over een aardgasheffing. Deze aardgasheffing zal worden geheven bij ondernemingen en niet-residentiële afnemers aangesloten op lage- en middendruk en zal dus ook van toepassing zijn op de glastuinbouwsector. Momenteel is nog niet beslist hoe hoog deze aardgasheffing zal zijn. Er zijn bedragen van €80/maand (oftewel €960/jaar) genoemd, maar deze bedragen zijn dus nog niet definitief.

    Glastuinbouwers reageren opgelucht en bezorgd tegelijkertijd. ‘Wij hebben net twee nieuwe WKK’s gezet. Gelukkig dat wij voorlopig nog kunnen genieten van de WKK-steun’, vertelt Wim Scheers, rozenteler in het Vlaamse Kontich onder de rook van Antwerpen. ‘In onze financieringsmodellen is de WKK-steun opgenomen. Het is een aanzienlijke inkomstenbron en als deze wegvalt moeten we deze herzien.’

    Wim Scheers (l).

    Steunmaatrgelen?

    Ook Danny Dens, Gerbera-teler uit Lier, heeft recent een nieuwe WKK geplaatst en kan gerust adem halen. Dat laatste doet hij echter niet. ‘Ik maak we wel zorgen om de toekomst. Na mij komen er andere generaties aan bod’, geeft de teler aan. Dens en andere telers wijzen op de dubbelzinnigheid van de Vlaamse plannen. ‘Door hier de teelt van bloemen een groente te bemoeilijken, zullen deze producten van elders komen. En hoe zit het daar met de klimaatafdruk?’

    Over eventuele steunmaatregelen om op andere energiebronnen over te stappen, bestaat nog geen duidelijkheid. ‘We verwachten dat de maatregelen in goed overleg met de sector worden ingevuld, in combinatie met een bijbehorend ondersteuningsbeleid, waardoor bedrijven die maatregelen nemen hierin bijgestaan worden’, zegt Diane Schoonhoven, expert energie bij Boerenbond.

    Onderzoek naar alternatieve energiebronnen is in Vlaanderen overigens nog niet zo ver gevorderd als in Nederland. Schoonhoven geeft aan dat de sector met een schuin oog naar de ontwikkelingen in ons land, zoals geothermie, het gebruik van biobrandstoffen en warmtenet.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties