Vlaanderen wil particuliere verkoop glyfosaat verbieden

  De Vlaamse minister voor Landbouw, Willy Borsus, wil de verkoop van Roundup en andere herbiciden voor particulieren verbieden. Eerder was al een gebruiksverbod voor particulieren afgekondigd.

  Terwijl in Nederland een verbodsgebruik voor gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen geldt voor professionals maar niet voor particulieren, is de situatie in Vlaanderen precies andersom. Vorige week werd al het gebruik voor particulieren verboden, maar nu ook de verkoop van herbiciden, met uitzondering van biociden en stoffen als azijn.

  Monsanto

  Aanleiding voor de Vlaamse regering is de onthulling dat Monsanto, producent van onder andere Roundup, zou hebben gesjoemeld met wetenschappelijk onderzoek om de toxiciteit van glyfosaat te verhullen. De Vlamingen willen nu kijken of deze manipulatie van onderzoeksresultaten de politieke besluitvorming heeft beïnvloed.

  Ook wil de minister van Landbouw dat dit op Europees niveau wordt geëvalueerd. De huidige Europese toelating voor glyfosaat loopt dit jaar af. Over de verlenging van deze toelating waren de Europese lidstaten zeer verdeeld. Mogelijk wordt komende maand gestemd over een nieuwe toelating.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties