Vlinderstichting houdt TuinvlinderTelTiendaagse

De tuinvlindertelling van De Vlinderstichting vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. Daarom staat deze zomer in het teken van de TuinvlinderTelTiendaagse. De Vlinderstichting roept tuinbezitters op om tussen 27 juli en 5 augustus mee te tellen in de tuin.

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Vlindermee

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

De officiële opening van de tuinvlindertelling vindt dit jaar plaats in de Kasteeltuinen in Arcen. De opening wordt verricht door Lodewijk Hoekstra, ambassadeur van De Vlinderstichting. De Vlinderstichting en de Kasteeltuinen werken al langer samen; afgelopen jaar zijn er in de Kasteeltuinen verschillende vlindertuinen aangelegd.

Leefgebied

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met de vlinders gaat het niet goed. Er zijn veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Die vonden ze vroeger bijna overal in Nederland.

Tegenwoordig zijn bloemenweides verdwenen, versteend of opgeruimd. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. Veel geschikte plekjes hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw.

Warm en droog

De zomer van 2018 is anders dan we gewend zijn. Het is warm en het is droog. Dat merken we nu aan de aantallen vlinders: er vliegen er heel erg veel. Vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen, zoals de koninginnenpage en luzernevlinders, zien we nu overal in het land opduiken.

De vraag is of de aanhoudende droogte straks zal zorgen voor moeilijkheden. Want ook al houden vlinders van warmte, de rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten.

Foto: Chris van Swaay

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties