Vogelvriendelijke schoolpleinen beloond met prijs

Vijf basisscholen hebben een prijs van 1.000 euro gewonnen voor het aanleggen van een vogelvriendelijk schoolplein. De prijsvraag werd uitgeschreven door Vogelbescherming Nederland. De prijs is bedoeld om de inrichting van groene en vogelvriendelijke schoolpleinen in Nederland te stimuleren.

Kinderen spelen steeds minder buiten en komen steeds minder in aanraking met natuur. Het gevolg is dat zij lastig een band opbouwen met de natuurlijke wereld om hen heen.

Uit wetenschappelijk onderzoek komen sterke aanwijzingen naar voren dat de toename van obesitas, het gebrek aan beweging, angst- en depressiestoornissen en ADHD-gerelateerde klachten samenhangen met die kloof tussen kinderen en natuur.

Vijf scholen in de prijzen
Door het organiseren van deze prijsvraag worden scholen gestimuleerd na te denken over een groene inrichting van hun schoolpleinen. De wedstrijd geeft enkele scholen bovendien een financieel steuntje in de rug om de vergroening van het plein daadwerkelijk uit te voeren.

De winnaars van de prijsvraag zijn Basisschool De Bolster in Sambeek, Basisschool ’t Baken in Helmond, de Martin Luther King school in Amstelveen, CBS De Piramide in Utrecht en Basisschool Wethouder A. Heidaschool in Munnekeburen.

In het juryrapport kunt u lezen waarom deze plannen in de prijzen zijn gevallen.