De Boomkwekerij Teelt Vooral mobiele waterzuivering interessant

  Vooral mobiele waterzuivering interessant

  0

  Voor kleine glastuinbouwbedrijven zal vooral mobiele waterzuivering interessant zijn, om te voldoen aan de aankomende lozingseisen.

  Dat blijkt uit het onderzoek ’Mobiele waterzuivering glastuinbouw’ dat Wageningen University & Research heeft uitgevoerd.

  Circa 3.300 glastuinbouwbedrijven (70% van het totaal) loost minder dan 20 kuub per week. Het zijn kleine bedrijven met gemiddeld 0,8 ha die gemiddeld 8,5 kuub per week lozen.

  Vier opties zuivering

  Voor glastuinbouwbedrijven, en ook voor boomkwekerijen met ondersteunend glas, zijn er vier opties om te voldoen aan de zuiveringsplicht per 1 januari 2018:

  > emissieloos telen

  > individueel aanschaffen zuiveringsinstallatie

  > collectief aanschaffen zuiveringsinstallatie

  > mobiele waterzuiveringsinstallatie huren

  De laatste optie is volgens Wageningen de meest logische optie voor kleine glastuinbouwbedrijven, niet alleen vanwege hun lozingsvolume, maar ook omdat hun investeringsruimte klein is.

  Voor het onderzoek zijn tien glastuinders gesproken en gegevens gebruikt van 42 bedrijven aangeleverd door Hoogheemraadschap van Delfland.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar