‘Voorbereiden op the bad, the ugly, the unthinkable’

Met de nieuwe maatregelen die het kabinet donderdag heeft afgekondigd, gaat de coronacrisis in Nederland een volgende fase in. Ook ondernemers voelen steeds meer de gevolgen van de pandemie. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben vier scenario’s uitgewerkt om te zorgen dat de economische gevolgen van het coronavirus beheersbaar blijven: the bad, the worse, the ugly en the unthinkable.

De scenario’s lopen uiteen van een tijdelijke situatie tot het ondenkbare met langdurige en grootschalige uitval in grote delen van de economie.

Veel van de voorgestelde maatregelen zijn eerder met succes ingezet door de overheid tijdens de crisis van 2008. Deze kunnen snel soelaas bieden voor ondernemers, doordat ze zorgen voor meer liquiditeit en minder kosten. De ondernemersorganisaties gaan in de scenario’s – op basis van wat nu bekend is – uit van 0,7% minder groei tot – bij een verdere pandemie – een grote krimp van de Nederlandse economie.

Schade coronavirus beperken

Uitgangspunt van VNO-NCW en MKB-Nederland is dat ondernemers zo min mogelijk (permanente) schade moeten ondervinden van de uitbraak van dit virus. „Dit gaat het normale ondernemersrisico ver te boven en de hele samenleving is er bij gebaat dat werk niet onnodig verloren gaat en zaken zoveel mogelijk kunnen doordraaien”, aldus de organisaties.

‘Ondenkbare wordt realiteit’

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tevreden dat de staatssecretaris van Economische Zaken nu onder meer de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) openstelt om de kredietverlening te ondersteunen. „Tegelijkertijd is op basis van wat wij nu bij onze leden zien gebeuren al duidelijk dat we moeten nadenken over wat we moeten doen als we in scenario 3 (lange crisis) of 4 (grootschalige uitval delen van de economie) terecht komen. Daar vragen we aandacht voor. Het ondenkbare is immers realiteit voor we er erg in hebben, zo blijkt keer op keer in deze crisis. We moeten de maatregelen die daar bij horen dan direct klaar kunnen zetten. Daar kunnen deze scenario’s bij helpen en een goede voorbereiding zorgt voor rust als de crisis groter wordt.”

Liquiditeit

Voor de verschillende scenario’s hebben de organisaties hun leden geraadpleegd. Dit leidt tot een beeld van wat nodig is om de uitzonderlijke omstandigheden die nu dreigen, op te kunnen vangen. Dit loopt uiteen van de reeds toegezegde opening van de BMKB-regeling en een soepeler invorderingsbeleid bij de fiscus, tot een ruimere Garantie Ondernemingsfinanciering (Go-regeling) en noodfondsen. Deeltijd ww kan helpen als de crisis langer aanhoudt. Werktijdverkorting is immers voor maximaal 24 weken. Ook zijn nog verdere verbeteringen in de werktijdverkorting mogelijk voor het mkb.

Lees hier de notitie behorend bij de vier scenario’s.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties