Voorlente maand eerder dan normaal begonnen

Door de hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Hiermee lijkt de voorlente al van start gegaan, ruim een maand vroeger dan normaal. Dat schrijft Natuurbericht.nl op basis van meldingen.

De gemiddelde temperaturen van de afgelopen anderhalve maand zijn vergelijkbaar met een gemiddelde maartmaand, maar dan vijftig jaar geleden. Het gevolg is dat er al veel eerste bloeiwaarnemingen binnenkomen van vroege voorjaarsbloeiers.

In het zuidwesten en midden van Nederland wordt al bloeiend speenkruid gezien. Andere planten die al beginnen met bloeien zijn forsythia, hazelaar, gele kornoelje, klein hoefblad en gele krokus.

Oud of nieuw groeiseizoen?
Uit de Eindejaars Plantenjacht van FLORON bleek dat er rond de jaarwisseling bijna vierhonderd wilde of verwilderde plantensoorten in bloei gezien werden, een kwart van alle in Nederland voorkomende plantensoorten.

In dit soort zachte winters is het moeilijk te bepalen of het gaat om een eerste bloei van het nieuwe groeiseizoen of dat het vorige groeiseizoen direct overgaat in het nieuwe groeiseizoen.

Vorstschade
Uiteraard kan het nog volop winter worden. In 2012 ontstond er zeer veel vorstschade aan (tuin)planten en bomen door een combinatie van hoge temperaturen in december en begin januari, en temperaturen van 20 graden onder nul begin februari.