Vooruitzicht MKB in 2014 licht positief

De vooruitzichten voor het Nederlandse MKB zijn in 2014 met een verwachte afzetgroei van 1% duidelijk positiever na de stevige krimp van 2% in 2013. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia.

Belangrijkste redenen voor het aantrekken van de afzetgroei zijn het aantrekken van de export, een toename van investeringen en een positievere consument.

De investeringsbereidheid van het Nederlandse MKB neemt toe door het verbeterende afzetperspectief. De omslag in de Nederlandse woningmarkt zal leiden tot een positieve impuls voor de consumentenbestedingen.

Veel sectoren zullen in 2014 slechts heel bescheiden groeien. Zo kan de omzetontwikkeling in de bouw licht groeien (0,5%) dankzij de aantrekkende woningmarkt en een stijgende vraag naar onderhoud en renovatie. Uitzendbureaus zullen een omzetgroei kunnen laten zien door een aantrekkende vraag naar uitzendkrachten.

Het vertrouwen van consumenten is toegenomen. De koopkracht zal in 2014 verbeteren onder invloed van een lage inflatie. Dit zal een positieve impuls geven aan de consumentenbestedingen.