Waar creëren we meer natuur? In de tuin natuurlijk!

Kleine moeite, groot resultaat. Dat is waarom de tuin zo geschikt is voor natuur. Dat vindt Rutger de Jong (36) die van ecologische tuinen zijn handelsmerk heeft gemaakt. Hij waarschuwt ook: ’laat de tuin niet alleen een snackbar zijn’.

De tuin van ecologisch tuinontwerper Rutger de Jong. (Foto: Rutger de Jong)

Zijn eigen tuin in Doorn is een goed voorbeeld van hoe je in korte tijd grote veranderingen bewerkstelligt. Vanaf 2014 heeft hij die stap voor stap aangepakt. Door de aanplant van inheemse bomen en struiken, het inzaaien van een bloemrijk grasland en het aanleggen van een natuurlijke vijver, is het nu een walhalla voor insecten, vogels en amfibieën.

Geen supermarkten

Dat kan ik ook bij anderen doen, bedacht hij. Daarom heeft De Jong twee jaar geleden een eigen ontwerpbureau opgericht. Hij ontwerpt tuinen die ook ecologisch waardevol zijn, die laag zit er altijd in. En hij geeft advies, want een ecologische tuin ontwerpen is één, het onderhoud is nog veel belangrijker. Zo ziet hij nogal wat supermarkten of snackbars aangelegd worden, met éénjarige bloemenmengsels. Daar kunnen insecten wel wat te eten halen, maar ze kunnen er niet schuilen en al helemaal niet hun nageslacht op afzetten.

In Tuin en Landschap 4 staat een uitgebreid interview met Rutger de Jong. Daarin legt hij onder meer uit wat je in grote tuinen kunt doen voor de natuur, maar ook in kleine stadstuinen. Dit artikel kun je hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties