Waar heb ik dat eerder gezien?

    Kopieergedrag. Elke branche heeft ermee te maken. Ineens zie je jouw ontwerp in een iets ander jasje gestoken – en misschien wel beter uitgevoerd – voorbijschieten. Natuurlijk, concurrentie houdt je scherp, maar soms is het bloedirritant. Al helemaal wanneer er veel tijd, energie en geld in een plan zit en een ander ermee vandoor gaat. In de mode- en muziekbranche zijn ‘copycats’ aan te pakken wanneer het kopiëren aantoonbaar is en de designer of componist alles juridisch heeft vastgelegd. In ons vak zijn de lijntjes dun. Wij werken allemaal per seizoen met dezelfde materialen en kleuren, en sommige technieken zijn eeuwenoud. Wanneer is er sprake van kopiëren? En wanneer kun je kopieergedrag zien als een compliment?

    Eenentwintig jaar geleden maakte ik mijn eigen bruidsboeket. De basis was een enorme geplakte zalmroze roos. Tijdrovend werkje, maar mooi, en toen heel vernieuwend. Ik geef toe: het bruidsboek van De Gregor Lersch was mijn inspiratiebron. Nee, mijn boeket stond niet kant-en-klaar in zijn boek, maar daar stonden wel twee geplakte rozen in. Dat idee heb ik toen gepikt en ik gebruikte zijn techniek. Jarenlang heb ik die geplakte rozen op allerlei manieren verkocht aan bruiden. Ook in het tv-programma Hollandse Beste Bloemstylist scoorde ik ermee, maar wél was het boeket elke keer in een nieuw jasje gestoken. Een jaar later maakte mijn oude werkgeefster een bruidsboeket voor haar dochter met een geplakte roos. Leuk, toch?

    Hoe gaaf is het als je na het geven van een masterclass een arrangement voorbij ziet komen van een leerling met items van jouw demo? En hoe frustrerend is het als je op FB wordt geconfronteerd met werk van een collega dat identiek is aan dat van jou? Vooruit, hij heeft nog net voor een andere kleur gekozen. Hij en ik hebben allebei dat ontwerp gebruikt en mensen zullen beweren dat één van ons het gepikt heeft. Maar ik weet hoe mijn ontwerp ooit laat op de avond is ontstaan. Toeval?

    Wie klakkeloos wordt gekopieerd, wordt gekwetst. Maar laat je niet kisten. Want laten we wel wezen: iedereen heeft last van het fenomeen of past het toe. Dus collega’s: blijf positief, zie het als een compliment wanneer je gekopieerd wordt. Blijf je vernieuwen en wees niet bang om je door anderen te laten inspireren of zelf als inspiratiebron te dienen.

    Inge Quint is bloemstyliste – arrangeur: iqflowerart.nl

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties