Doden en gewonden door omgewaaide bomen

Een wandelaar is in het Limburgse Bemelen donderdagochtend onder een omgewaaide boom terecht gekomen. Het slachtoffer is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de Politie Eenheid Limburg. Ook in België kwam een wandelaar om het leven.

De storm die donderdag over Nederland trok, zorgde voor schade aan gebouwen en voertuigen. Ook werd door het hele land melding gemaakt van afgerukte takken en omgewaaide bomen. Volgens het Verbond van Verzekeraars is minstens voor €30 miljoen schade aangericht.

Hulpdiensten en groenbedrijven waren donderdagmiddag in de weer om omgevallen bomen op te ruimen. Ook zijn hier en daar preventief bomen gekapt. In Maarssen werd een weg afgesloten, nadat een aantal essen waren omgewaaid. Vanwege de weersvoorspellingen is besloten om enkele van de overige essen langs deze weg te kappen. Zij verkeren in slechte staat doordat ze aangetast zijn door essentaksterfte.

Langs de Sweserengseweg in Maarssen zijn uit voorzorg diverse essen gekapt, nadat door de storm verschillende bomen waren omgewaaid. De bomen zijn aangetast door essentaksterfte. (Foto: Gemeente Stichtse Vecht)
Wandelaar omgekomen

De eerste officiële storm van 2021 heeft in Limburg één leven geeist. Volgens een woordvoerder van de politie is een boom ontworteld door de harde wind, waarna deze op een wandelaar viel. Ondanks inspanningen van de hulpdiensten is de man ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

In het centrum van Den Bosch kwam een omgewaaide boom terecht op een moeder met kinderwagen waarin haar 18 maanden oude baby lag. De vrouw raakte gewond, de baby is voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Brabants Dagblad is een boomexpert van de gemeente ter plekke gaan kijken. Het zou gaan om een boom die jaarlijks wordt gecontroleerd. De gemeente gaat nu mogelijk ook andere bomen in de omgeving extra controleren.

Ook dode in België

Ook in het Belgische Aalteren kwam een wandelaar om het leven. Twee wandelaars in een bosgebied kwamen onder een omvallende boom terecht. Eén persoon raakte zwaar gewond, de ander overleed aan de verwondingen. In België werden uit voorzorg diverse parken en openbare plekken afgesloten.

Zaterdag code geel

Het KNMI heeft ook voor zaterdag code geel afgegeven voor harde wind. Overdag kunnen er zware windstoten voorkomen van circa 80 km/uur. Bij buien zijn windstoten mogelijk tot 90 km/uur, in de kustprovincies 90-100 km/u, vlak aan zee tot rond 100 km/uur. Loshangende takken en verzwakte bomen kunnen voor gevaar zorgen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties