Wat wordt hét dakbegroeningsproject van afgelopen 25 jaar?

Optigrün Benelux organiseert de verkiezing van hét dakbegroeningsproject van de afgelopen 25 jaar. Dit in het kader van het 25-jarig bestaan van de dakbegroener in Nederland. Op 11 juni wordt het winnende project bekendgemaakt.

„We hebben aan onze acht groenvoorzieningspartners gevraagd wat voor hen het mooiste project was,” legt directeur Henk Vlijm uit. „In een eerste stemronde zijn inmiddels drie projecten gekozen. Dat is natuurlijk appels en peren vergelijken. Maar het is met name bedoeld om al die mooie projecten te vieren.”

Er is in 25 jaar veel veranderd op gebied van groene daken. „Vijfentwintig jaar geleden waren er hier en daar wat daktuinen en af en toe een sedumdak,” vertelt Vlijm. „Die sedumdaken werden toen met steenwol of ander zelfverzonnen materiaal aangelegd. In Duitsland waren de sedumdaken echt in opkomst door ‘forderungen’ zoals in Stuttgart en Nord-Rhein-westfalen, waar je verplicht werd een groendak aan te leggen en zodoende ook minder hemelwaterafvoerbelasting hoefde te betalen.”

Multifunctioneel

Tegenwoordig zijn bij bouwprojecten thema’s als energie, water en biodiversiteit van groot belang. Daarom wordt bij bijna elke nieuwbouw in stedelijk gebied wel een daktuin aangelegd met waterretentie of zonnepanelen met groen. Daken zijn multifunctioneel.

In heel Nederland ligt vandaag de dag meer dan 15 miljoen m2 groendak. Anno 2021 wordt de markt geschat op 800.000 m2 per jaar. Hiervan is 200.000 m2 extensief en 600.000 m2 intensief. Optigrün Benelux heeft een marktaandeel bij intensief van 80% en bij extensief 50%.

Stemmen

Op 11 juni ontvangt directeur Vlijm diverse gasten die in gesprek gaan over actuele thema’s als biodiversiteit, watervoorziening en energie. Allemaal zaken waar de dakbegroeningssysstemen positieve bijdrages aan kunnen leveren. Verder kan het online publiek stemmen voor hét dakbegroeningsproject van de afgelopen 25 jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties