Tuin en Landschap nieuws Watergraaf: ‘Landschap terugbrengen in stad’

Watergraaf: ‘Landschap terugbrengen in stad’

0

Om het hoofd te bieden aan klimaatverandering moeten we in Nederland veel meer aan de slag met het landschap in de stad en met groene architectuur in de stedelijke omgeving. Dat zei Stefan Kuks, watergraaf van Waterschap Vechtstromen en hoogleraar Water Governance aan de Universiteit Twente, dinsdagavond tijdens de Groene Poort in Den Haag.

Volgens Kuks kan het qua groen nog veel innovatiever in de stad. „Met alleen plantenbakken red je het niet. Er kan veel meer gebeuren op gebied van groene gevels en groene daken, dat geeft de stad ook meer waarde.”

De term die in dit kader internationaal wordt gebezigd is landscape urbanism: „Het is idee is om het landschap in de stad terug te brengen en het groen centraal te stellen. Dat gaat niet vanzelf, want de grond in de stad is duur.”

Tegengestelde trend
Kuks ziet een tegengestelde trend met zo’n 25 jaar geleden. „Toen was de trend om buiten de steden te bouwen, op Vinex-locaties. Nu zie je juist een beweging naar de stad toe. Iedereen wil in de stad wonen, aangezien daar de faciliteiten zijn en de infrastructuur.” Dit betekent wel dat die stad ook gezond moet zijn, aldus Kuks. „De groen-blauwe structuur is hierbij heel belangrijk, dat maakt de stad ook waardevoller.”

Vanuit zijn expertise – hij schreef ook mee aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie – ziet Kuks grote verandering op ons afkomen. „Niemand weet precies waar het naar toe gaat, maar dat de wereld er over een aantal jaren heel anders uit ziet, staat wel vast.” Volgens Kuks hebben we in Nederland moeite om mee te veranderen, met name op het gebied van de energietransitie. Zijn advies: „Stel de stad centraal in alle plannen. De stad verandert namelijk het snelst.”

Klimaatscepsis
Kuks is niet erg beducht voor de klimaatscepsis die onder andere in de politiek de kop opsteekt. „Problematiseer vanuit schade, vanuit geld. De schades als gevolg van klimaatverandering gaan hoe dan ook komen, dat zorgt voor een kantelpunt.” Daarnaast kan de klimaatproblematiek worden gekoppeld aan zaken als voedsel en energie. „Je moet ergens beginnen.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar