Tuin en Landschap nieuws Weerstand tegen bladblazers houdt gemoederen bezig

Weerstand tegen bladblazers houdt gemoederen bezig

4

De weerstand tegen bladblazers houdt de gemoederen flink bezig. Een bericht over het voorgestelde verbod op bladblazers door de Partij van de Dieren (PvdD) werd op Tuin en Landschap al bijna 3300 keer bekeken. Ook het programma Zondag met Lubach maakte er een item over.

Op de website van Tuin en landschap was het bericht over de Kamervragen van de PvdD afgelopen week verreweg het meest gelezen. Tweede Kamerleden Wassenberg en Van Esch van de PvdD hebben Kamervragen gesteld aan de ministers voor Milieu en Wonen en LNV over ’bladblazerterreur’. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat het kabinet laat onderzoeken hoe gemeenten bladblazers zo snel mogelijk kunnen uitfaseren. Ook wil de partij onderzoek laten doen naar een verbod op de verkoop van bladblazers voor particulier gebruik.

De Kamerleden wijzen naar het verbod in Vlaanderen op tweetakt-apparaten in de openbare ruimte. Ook refereren ze aan berichtgeving in Duitsland waar bladblazers onder vuur liggen.

Voedingsstoffen en beschutting

Volgens de Kamerleden is het gebruik van gemotoriseerde bladblazers niet alleen onwenselijk vanwege de geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof. Ze wijzen ook op het feit dat bladeren voedingsstoffen bevatten en ook belangrijk zijn als beschutting voor insecten en kleine zoogdieren zoals egels.

Het satirische programma Zondag met Lubach van de VPRO (NPO 3 zondag 01/12/2019) maakte een item over bladblazers. De strekking hiervan was dat het gebruik ervan onnodig en hinderlijk is. Vorige week schreef Volkskrant-columnist Teun van de Keuken ook al een column met dezelfde strekking.

 

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
janRuud van PettenPeterRon van Kampen Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Ron van Kampen
Gast
Ron van Kampen

wel een beetje kortzichtig deze discussie over het verbieden van de bladblazer. Alsof de bladblazer alleen gebruikt wordt op plekken waar het blad mag blijven liggen. Het grasveld is daar niet blij mee als het verboden wordt. Het straatwerk ook niet als we geen blazer meer mogen gebruiken.

Tuinadvies Peco
Lid
Tuinadvies Peco

schone taak voor de VHG om een gepaste reactie te geven!

Ruud van Petten
Gast
Ruud van Petten

Bewust omgaan met je leefomgeving is zeker van groot belang. Maar dat hier na het in de media opkloppen van het gebruik van bladblazers dan gelijk kamervragen over gesteld moeten worden, zijn ze in den Haag dan echt helemaal de weg kwijt? Zijn er geen maatschappelijke problemen die met een hogere prioriteit behandelt moeten worden en zijn er geen belangrijkere zaken die opgepakt dienen te worden in het belang van onze samenleving? Nog vers in mijn achterhoofd het verbieden van Glyfosaat voor bedrijven, maar NIET voor particulier gebruik in een kant en klaar te gebruiken product. Laat ze gaan regeren… Lees verder »

jan
Gast
jan

misschien eens met een bladblazer door de Tweede Kamer? :-))