Werkgelegenheid hovenierssector stabiel

  Ondanks de coronacrisis is de werkgelegenheid in de hovenierssector in de eerste helft van dit jaar stabiel gebleven. Dat blijkt uit een analyse van het UWV over de maanden februari t/m juli van dit jaar.

  Het aantal banen in Nederland is tussen februari en juli met 125 duizend gedaald (-1,5%). In het tweede kwartaal kromp de economie met 8,5% ten opzichte van het eerste kwartaal. Vooral in de zakelijke diensten (reisbureaus, beveiliging, schoonmaak, uitzendbureaus) en horeca, cultuur, sport & recreatie, nam het aantal banen af.

  Daarnaast zijn door de overheidssteun banen behouden gebleven. Zo valt de banenkrimp in de luchtvaart tot nu toe mee. Ook zijn er enkele sectoren die vooralsnog weinig tot geen last hebben van vraaguitval. Dat geldt met name voor de landbouw, de hovenierssector, het goederenvervoer en de voedingsindustrie. De detailhandel food is de enige sector die gegroeid is door de coronacrisis.

  Stijging aantal opdrachten

  Dankzij het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ kon de hovenierssector tijdens de lockdown in het voorjaar toch aan het werk blijven. Doordat veel mensen thuis werkten én niet op vakantie konden, werd er meer uitgegeven aan de eigen tuin. Dit zorgde bij hoveniers voor een flinke stijging van het aantal opdrachten.

  Per saldo liet de hovenierssector echter geen groei zien van het aantal banen. Hoewel bedrijven voldoende opdrachten hebben op korte termijn, leidt dit niet tot groei van het aantal werknemers. Dit komt mogelijkheid door onzekerheid voor de langere termijn. Daarnaast is het voor bedrijven moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties