Wie wordt de Bijvriendelijkste gemeente van Nederland?

Welke gemeente mag zich een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen? Nederland Zoemt selecteerde vijf gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen. De genomineerden zetten zich in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de derde keer plaats. De genomineerde gemeentes zijn: Enschede, Gouda, Utrecht, Maastricht en Nijkerk. Op 7 november tijdens de landelijke Natuurwerkdag wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente neemt het stokje over van gemeente Moerdijk, die deze titel een jaar lang heeft gevoerd. De winnende gemeente ontvangt een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten. Zo voelen nog meer wilde bijen zich er thuis.

De helft van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is bedreigd. Ze hebben te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en traditioneel groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens.

Bijvriendelijk beheer

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer. Ook plant men vaste planten en bomen die goed zijn voor wilde bijen. Bermen en weides maait men pas laat in het jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties