Wielerheld Joop Zoetemelk doopt tuin op Plantarium

Wielerkampioen Joop Zoetemelk heeft op Plantarium in Boskoop de tuin gedoopt waarin hij centraal staat. In totaal zijn er op de 35e editie van de boomkwekerijbeurs (23 t/m 26 augustus) acht tuinen te zien gewijd aan helden. Zij spreken vanwege hun karakter of prestaties tot de verbeelding.

Voor tuinontwerper Peter Zaal – die samen met drie andere ontwerpers de tuin voor Zoetemelk heeft ontworpen – is de wielerkampioen uit Rijpwetering een jeugdheld. „Als kleine jongen al luisterde ik tijdens het onkruid wieden hier op de Boskoopse kwekerij hoe Theo Koomen op de radio over de prestaties van Joop opgaf.’’ Door Zoetemelk is de tuinontwerper zelf gaan fietsen, en dat heeft hem veel gebracht. Toen hij tijdens de ontwerpateliers onder leiding van Michel Lafaille van het ontwerpinstituut, voor hem inspirerende personen moest noemen, hoorde Zoetemelk daar hoe dan ook bij.

Indrukwekkende wielercarrière

„Het karakter van Joop kenmerkt zich door bescheidenheid, eenvoud en doorzettingsvermogen, en daarmee kun je heel ver komen in het leven’’, aldus Zaal. Zoetemelk heeft dan ook een indrukwekkende wielercarrière achter de rug, die in 1968 begon door Olympisch kampioen te worden in Mexico en tot 1987 duurde, toen hij de Amstel Gold Race op zijn naam schreef. Ook zijn er maar weinig wielrenners die én de Tour de France én de Vuelta hebben gewonnen.

Rudbeckia ’Zoetemelk’

In de tuin die door Zaal samen met Angela Warmerdam, Jans Bos en Peter van Dam voor Joop Zoetemelk is ontworpen, worden twee werelden samengebracht die voor de wielerheld belangrijk zijn: het polderlandschap dat kenmerkend is voor zijn geboortegrond rondom Rijpwetering en het ruige berglandschap van Frankrijk, dat tijdens zijn wielercarrière zo belangrijk is geweest. Een slingerend verhoogd vlonderpad deelt de tuin in tweeën, daarop staan de wapenfeiten vermeld die Zoetemelk in de loop der jaren heeft verzameld. Aan de ene kant van het pad is de wat ‘bravere’ Nederlandse natuur verbeeld door middel van siergrassen en fantasie-knotwilgen, aan de andere kant de kenmerkende Franse omgeving met een massa aan geelbloeiende Rudbeckia. Deze plant is voor deze gelegenheid door de wielerheld gedoopt tot Rudbeckia ’Zoetemelk’. De tuin is aangelegd door hoveniersbedrijf Gardini.

Acht inspiratietuinen

Behalve een tuin voor Joop Zoetemelk, hebben de ontwerpers ook tuinen gemaakt voor Walt Disney, Salvador Dalí, Anne Frank, Mozart, Nelson Mandela, Annie M.G. Schmidt en Don Quijote. De volgende hoveniersbedrijven leggen momenteel de tuinen aan: Willemstein Hoveniers, De Aar Hoveniers, Buiten Buiten, Herman Geers, Tim van Klaveren en Peter van Dam. Van 23 t/m 26 augustus zijn de inspiratietuinen te zien op Plantarium in Boskoop.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties