Wilde bloemen floreren op voormalige mijn

Kamille, blaassilene, paarsbloeiende veldsalie en wilde peen. Zomaar wat wilde bloemen die floreren in het nieuwe Zechenpark in het Duitse Kamp-Lintfort. Dit park is aangelegd op het terrein van een voormalige mijn en vormt het decor voor de Landesgartenschau 2020.

Middenin het park liggen twee kunstmatige heuvels, de flanken zijn ingezaaid met bloemenmengsels. (Foto: Miranda Vrolijk)

Het Berlijnse bureau bbzl heeft het Zechenpark ontworpen. Het grootste deel daarvan – zo’n 13 ha – bestaat uit strakgemaaid gazon én bloemenweides. Het 8m hoge Landschaftsbauwerk middenin het park vormt de overgang tussen deze twee typen begroeiingen. De heuvels van het bauwerk zijn gevormd met de verontreinigde grond van de voormalige mijnindustrie.

Bovenop de heuvels van het Landschaftsbauwerk kijk je op het meer stadse deel van het park: strakgemaaide gazons om te kunnen sporten en spelen en een groot verhard plein. De twee torens zijn voormalige mijnschachten. (Foto: Miranda Vrolijk)

Zo’n 40 tot 60 cm hoog
De heuvels zijn ingezaaid met wilde bloemen van zo’n 40 tot 60 cm hoog. Dit is lager dan het natuurlijke deel in het oosten van het park en hoger dan het strakgemaaide gazon in het westelijke meer stadse deel.

In het oosten ligt het meer natuurlijk ingerichte deel van het park. (Foto: Miranda Vrolijk)

Verschillen vervagen
Bbzl heeft in het natuurlijker deel twee verschillende bloemenmengsels toegepast. Eén met rozerode accenten door onder meer Malva moschata en Papaver rhoeas en één met gele accenten door Isatis tinctoria, Pastinaca sativa en Reseda luteola. De verschillen zijn vooral tijdens de Landesgartenschau te zien, in de komende jaren zullen ze langzaam vervagen.

In Tuin en Landschap 16/17 kunt u meer lezen over het ontwerp van het Zechenpark. Dit kan hier digitaal (met inlog). De Landesgartenschau met showtuinen en kleurrijke plantenborders is nog t/m 11 oktober te bezoeken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties