Witte zwaan

Op 7 februari van dit jaar schreef ik op deze plek over een nieuw, toen nog naamloos virus dat in China rondwaarde en daar veel slachtoffers maakte. Sommige economen zagen in de opmars van dit virus een ‘zwarte zwaan’; een gebeurtenis die niemand voorziet of verwacht, en die grote impact heeft op de wereldwijde economie. Die voorspellingen zijn dubbel en dwars uitgekomen.

Op dat moment kon echter niemand vermoeden hoe ver de gevolgen van dit nieuwe virus zouden reiken. Niet alleen veroorzaakte het een pandemie met wereldwijde lockdowns en een economische crisis tot gevolg. Het virus lijkt zelfs voorgoed onze samenleving te veranderen, en sommige trends die al gaande waren te versnellen. Denk aan online winkelen, thuiswerken en digitaal vergaderen.

De pandemie heeft ook positieve zaken aan het licht gebracht. Meer aandacht voor groen en gezondheid, meer waardering voor onze directe omgeving, onze parken en natuur. En daar heeft de groensector van geprofiteerd, iets wat ik in februari nooit had kunnen bedenken.

Ook uit de enquête die de uitgever van Tuin en Landschap jaarlijks houdt onder sectorgenoten, blijkt dat hoveniers het dit jaar tegen verwachting goed hebben gedaan. Tegelijk zien we dat de verwachting voor komend jaar een stuk negatiever is dan vorig jaar. Er doemen donkere bezuinigingswolken op aan de horizon.

Toch wil ik het jaar op deze plek besluiten met de hoopvolle verwachting dat komend jaar alles beter wordt. Dat het lelijke eendje dat 2020 was, volgend jaar verandert in een prachtige, stralende witte zwaan. Namens de redactie wens ik iedereen een prettige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2021!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties