WIYS winnaar summerschool ‘Vergroening bedrijventerreinen’

  WIYS is de winnaar geworden van de Summerschool ‘Bedrijventerreinen grijs en grauw? Maak ze groen-blauw!’ Het thema van de summerschool was het aantrekkelijker en gezonder maken van bedrijventerreinen. Dertig jonge professionals kregen van Stichting Steenbreek, Stichting Kennisalliantie bedrijventerreinen en de provincie Zuid-Holland de uitdaging om vernieuwde ideeën hiervoor te ontwikkelen.

  Op 18, 19 en 20 oktober bogen de deelnemers in zes teams zich over de vraag hoe bedrijventerreinen groener, gezonder en aantrekkelijker kunnen worden gemaakt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 1% van de oppervlakte, van de 3.800 bedrijventerreinen in Nederland, bestaat uit groen-blauw structuren. Dit zijn vaste planten, bomen, gras, sloten en poelen. Ook is 90% van de daken van bedrijfspanden onbenut. Dit biedt ruimte voor groene daken of zonnepanelen.

  Summerschool

  De deelnemers kregen tijdens de summerschool lezingen van onder meer Cees-Jan Pen, lector van de Ondernemende Regio en van Wout Veldstra, voorzitter van Stichting Steenbreek. Ook gingen ze op speeddate in gesprek met parkmanagers en vertegenwoordigers van groeninitiatieven en gemeenten. Vervolgens zijn de deelnemers in teams aan de slag gegaan met hun idee. Op de tweede dag was er onder andere een excursie naar een bedrijventerrein in Rotterdam. De eindresultaten zijn op de laatste dag aan de jury gepresenteerd. De jury riep uiteindelijk team WIYS, dat een platform voor duurzame bedrijventerreinen beheert, uit als winnaar.

  Bedrijventerrein
  Slechts 1% van de oppervlakte van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren. Foto: Shutterstock.

  WIYS-app

  WIYS heeft een app bedacht die op drie niveaus aantoont welke stappen een bedrijf heeft genomen op het gebied van duurzaamheid. Een bezoeker van een bedrijventerrein kan via de app zien wat voor stappen dit zijn. Ook laat de app zien hoeveel een bedrijf bespaart door de genomen duurzaamheidsstappen.

  Aftermovie summerschool. Bron: Kennislab voor Urbanisme.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties