xHeucherella, Tiarella en Tellima

xHeucherella, Tiarella en Tellima zijn de minder bekende alternatieven voor de populaire Heuchera. Vooral voor plekken met wat meer schaduw loont het echter de moeite ze eens te bekijken. Deze sterke bladplanten bloeien in het voorjaar en zijn zo goed als wintergroen. Ideaal om toe te passen in borders, vakken, potten en als bodembedekker.

xHeucherella behoort tot de familie Saxifragaceae en is een kruising tussen Heuchera en Tiarella, beide uit Noord-Amerika. De bloemen lijken meer op die van Heuchera maar de bloemstengels zijn wat korter. xHeucherella heeft echter de bodembedekkende eigenschappen van Tiarella en verdraagt ook wat meer schaduw dan Heuchera. Het blad blijft in zachte winters vaak aan de plant. De kleine stervormige witte of roze bloemen zitten in opstaande trosjes en verschijnen vanaf april. Ze zijn aantrekkelijk voor bijen.

Standplaatseisen

xHeucherella groeit het best in de halfschaduw in humusrijke, niet te droge grond. Een goede afwatering is wel van belang. Schaduw wordt ook goed verdragen, vaak is de bloei dan minder rijk. In de felle zon kan het blad verbranden. Tiarella verdraagt meer schaduw, maar stelt verder dezelfde eisen.

Veel nieuwe cultivars

Net als van Heuchera zijn er veel nieuwe cultivars op de markt gekomen, waarbij de een sterker is dan de ander. xHeucherella kies je vooral om het blad, dat er in allerlei groene, bruine en zeer donkerpaarse tinten is. Vaak zijn er vlekken rond de nerven. Het blad kan gedurende het seizoen van kleur veranderen. Het jonge blad is meestal feller gekleurd, in het najaar krijgt het een herfstkleur.

Artikel Modeste Herwig

Klik hier voor het artikel van Modeste Herwig in Tuin en Landschap 10 en lees welke (nieuwe) cultivars er te krijgen zijn. Klik hier voor het artikel over de toepassing van deze planten.

 

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariska Piek
Mariska Piek
3 jaren geleden

Tellima heeft erg de neiging tot uitzaaien, niet prettig.

Mariska Piek
Mariska Piek
3 jaren geleden

Tellima zaait zich uit.