De Boomkwekerij Nieuws Xylella zit ook op Toscaans schiereiland

  Xylella zit ook op Toscaans schiereiland

  0

  Xylella zit niet meer alleen in het zuiden van Italië, maar nu ook in het westen op een Toscaans schiereiland dat ruim 200 km van kwekerijregio Pistoia ligt.

  De quarantaine-bacterie blijkt afgelopen oktober te zijn gevonden op Monte Argentario, aldus het Europese Xylella-onderzoeksconsortium XF-ACTORS. De Toscaanse fytodienst voert daar sinds enkele jaren inspecties uit, mede omdat Xylella eerder opdook op het Franse eiland Corsica (zomer 2015) en het Spaanse Mallorca (najaar 2016).

  Xylella is op Monte Argentario voor het eerst in Spartium junceum ontdekt die daar van nature groeit. Intussen blijken diverse waardplanten in de omgeving besmet te zijn. De bacterie is ook gedetecteerd in vectoren ofwel insecten die Xylella overbrengen.

  Vooralsnog zijn geen olijfbomen besmet. Ook zitten er volgens XF-ACTORS geen kwekerijen en tuincentra in het besmette gebied.

  Het gaat om dezelfde ondersoort van X. fastidiosa die op Corsica zit: multiplex. In Zuid-Italiaanse olijfbomen betreft het de ondersoort pauca.

  Foto: XF-ACTORS

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar