’Zaag een egeldeurtje uit de schutting’

Zeven kuipen beplant met insectenlokkende planten vormen de verblijven van verzwakte egels in Papendrecht. Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers tekende deze nieuwe tuin voor de egelopvang. Hij heeft ook genoeg tips om de particuliere tuin egelvriendelijker te maken: „Zaag een deurtje uit de schutting.’’

De nieuwe egeltuin bij de egelopvang in Papendrecht. (Foto: Aardoom Hoveniers)

Zo’n zes- tot zevenhonderd verzwakte en gewonde egels verblijven een korte tot langere tijd in de egelopvang van Papendrecht. Binnen worden ze bijgevoed en kunnen ze op krachten komen. Een buitenverblijf waar de dieren weer rustig kunnen wennen aan de stadse geluiden en de buitentemperatuur ontbrak echter nog. Daarom vroeg de opvang aan Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers om een egeltuin te tekenen, met aparte egelverblijven en veel planten.

Deze zomer heeft het hoveniersbedrijf de egeltuin aangelegd. Sofronas koos voor plantkuipen met een doorsnede van 1,5m als aparte egelhuisjes. In en om de kuipen plantte hij sterke, doorbloeiende en insectenlokkende planten, zoals Persicaria, Agastache en Geranium. In de kuipen kwam een boomschorslaag waarin de egels op zoek kunnen gaan naar bodemdiertjes als voedsel. Voordat de dieren weer terug de natuur in gaan, verblijven ze eerst een poosje buiten in zo’n plantkuip.

Tips voor een particuliere tuin
Een van de redenen waarom er steeds meer egels binnenkomen bij de egelopvang, is de inrichting van de moderne tuin. Die mag wel wat slordiger om het egels naar de zin te maken. Zo vinden ze in blad en snoeiafval voedsel in de vorm van insecten en een schuilplaats. En heb je een schutting? „Wip dan een tegel uit de verharding om een tunneltje te maken of zaag er een deurtje uit’’, zegt Sofronas. Dat is genoeg voor een egel om naar een andere tuin te kunnen tijdens hun nachtelijke wandelingen.

In Tuin en Landschap 23 staat een uitgebreid artikel over de egeltuin in Papendrecht. Daarin lees je onder meer waarom Sofronas voor de plantkuipen koos als aparte egelverblijven. Het artikel kun je ook hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties