Zaaien en oogsten

  Onlangs zat ik klaar om op BBC te kijken naar ‘Your garden made perfect’. Zoals ze het zelf beschrijven: ‘Geavanceerde technologie onthult het paradijs dat gewone tuinen kunnen worden. Welke ideeën van een ontwerper helpen gezinnen de perfecte ruimte te creëren?’ Zelf zou ik het omschrijven als een programma waar talentvolle ontwerpers een podium krijgen om hun ontwerpen te presenteren en realiseren voor een realistisch budget. Waar uitdagingen in beeld worden gebracht en praktische en innovatieve oplossingen hand in hand gaan.

  Waarom ontbreekt het in Nederland aan dit soort tuinprogramma’s, van Gardeners’ World tot Gardening with Carol Klein tot Garden Rescue? Steeds is de tuin het uitgangspunt. Met de ene keer het ontwerp en de andere keer de plant of de tuinwerkzaamheden centraal. Nimmer uit het oog verliezend wat een tuin betekent voor mens en dier.

  Wat steekt ons aanbod aan programma’s daar mager bij af. Van De grote tuinverbouwing tot Eigen huis en tuin, gefinancierd door een grootbedrijf, vol product placement, met een dun sausje duurzaamheid. Dat moet beter kunnen. Waarom is dit hier de norm? Terwijl er een groot potentieel ligt vermoed ik zo, met 4,5 tot 5 miljoen tuinen. Waarvan ruwweg de helft verhard is.

  Nu kent het VK ook het probleem van verstening, zo’n 24% volgens de RHS. Echter lang niet zo veel als wij. Mogelijk is dit te danken aan het andere geluid wat wordt gepresenteerd. Bijvoorbeeld afgelopen week, waar Tom Massey een klant pareert die bang is voor de vele planten in het ontwerp, met de gevleugelde woorden: ‘I suppose it is a garden. Gardens are full of plants.’ We missen dit soort statements op de Nederlandse tv. Wie pakt dit (met mij) op? Immers, wat je zaait zul je oogsten.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties