Zelkova serrata steelt de show bij Big Green Egg

Bij de aanplant twee jaar geleden had hij al een stamomtrek van 70-80cm. Dat de Zelkova serrata de show steelt in de binnentuin van Big Green Egg is dan ook geen verrassing.

In de borders van de binnentuin groeit onder meer Persicaria amplexicaulis ’Rosea’. De verharding bestaat uit flagstones die ook binnen zijn gebruikt. (Foto: Emiel van den Berg)

Vanaf de eerste verdieping kun je het blad van de Zelkova bijna aanraken, zo dichtbij is het groen in de binnentuin van Big Green Egg Europe in De Lier. Het bedrijf is de Europese dealer van de bekende groene keramische barbecues.

Veel daglicht

De bouwarchitecten van het kantoor wilden dat in de werkruimte veel daglicht zou vallen en ontwierpen daarom een grote patio die geheel omsloten is door glazen gevels. Samen met ontwerper Floor Bergh en groenaannemer Binder groenprojecten kozen ze voor de Zelkova om de binnentuin op te vullen. Onder meer vanwege de transparante kroon. Daarnaast begint de vertakking van de boom op 2,5m hoogte, waarmee te veel schaduw in het twee etages tellende gebouw wordt voorkomen. De vertakking mocht echter ook zeker niet hoger beginnen, anders kijk je vanuit de werkruimte alleen op een stam.

De deuren in de glaswanden zijn eenvoudig te openen, binnen voelt het alsof je buiten bent. (Foto: Emiel van den Berg)

De acht ton wegende boom is met een kraan over het gebouw getild. Hij staat in een speciaal aangelegde betonnen bak met daarin een afgestemd groeisubstraat, beregening en een goede afwatering. Twee jaar na de aanleg is de boom nog steeds in goede conditie.

Grijs bedrijventerrein

Groenjournalist Emiel van den Berg schreef over Big Green Egg Europe een reportage in Tuin en Landschap 1. Daarin lees je onder meer hoe het bedrijfspand door de groene aankleding bij de entree van het kantoor opvalt temidden van een saai grijs bedrijventerrein. Het artikel kun je hier digitaal lezen (met inlog).

Het kantoorpand van Big Green Egg Europe in De Lier valt op door de beplanting. (Foto: Emiel van den Berg)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties