Hortipoint ’Zembla vertelt eenzijdig verhaal over bollenteelt’

  ’Zembla vertelt eenzijdig verhaal over bollenteelt’

  0

  De tv-uitzending van Zembla op 26 april was volgens André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB erg eenzijdig. Dat was voorspeld door hem en andere betrokken partijen. In de uitzending ging het over de relatie tussen gewasbeschermingsmiddelen in de bloembollenteelt en omwonenden in de gemeente Westerveld.

  De uitzending van Zembla was vooraf al door standsorganisaties als de KAVB en kwekers bestempeld als een poging tot stemmingmakerij. Een kansloze poging om bollentelers kapot te maken, noemden sommige betrokkenen het ook. Leliekweker Marcel Markhorst uit Hardenberg stond wel open voor een gesprek met Zembla. Hij plaatste kort voor de uitzending van Zembla op twitter dat hij gebeld was door de makers van dat tv-programma voor een interview. Koffie en cake zette hij klaar, laat hij zien op een begeleidende foto. Zembla zegde af toen de teler vroeg of hij de opname voor uitzending mocht bekijken. Dat mocht niet. Zembla wilde volgens hem kunnen knippen en plakken.

  Minister Schouten stelde Tweede Kamer gerust

  De standsorganisaties KAVB en LTO besloten zelf niet voor de camera te reageren. Bij eerdere Zembla-uitzendingen deden ze dat wel, maar dat leverde volgens Hoogendijk  slechte ervaringen op. Eerder deze week heeft minister Schouten de Tweede Kamer
  al over het onderwerp in het Zembla-programma geïnformeerd. De vondst van 57 chemische stoffen in grondmonsters in de gemeente Westerveld waren genomen door de lokale actiegroep Meten=Weten. De minister geeft aan dat de gevonden stoffen onder alle veilige grenswaarden blijven. En de meeste stoffen hebben geen verband met de lelieteelt.

  Leliekweker Marcel Markhorst uit Hardenberg stond wel open voor een gesprek met Zembla. De koffie en cake stond klaar, liet hij op Twitter zien.
  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar