Depot Boijmans Van Beuningen wint Rooftop Award

De winnaar van de Rooftop Award is het depot van Boijmans Van Beuningen. Deze prijs voor het beste groene dak is vrijdag 4 september uitgereikt op het Rooftop Symposium in Amsterdam.

Er waren zeven daken genomineerd voor de Rooftop Award. „Het depot is een bijzonder voorbeeld van lef, creativiteit en een ommekeer in het denken over daken,” aldus Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution. „De jury kon niet om dit icoon heen.”

De andere genomineerden waren:

-Triodos Bank, Driebergen (Bedrijfsdak)
-Kindcentrum Zanddonk, Waalwijk (Kinderopvangdak)
-Capital C, Amsterdam (Monumentaal dak)
-Het Hof van Cartesius, Utrecht (Bedrijfs- en kweekdak)
-De Peperklip, Rotterdam (Natuurdak)
-PLNT, The Roof, Leiden (Innovatief en multifunctioneel dak)

Dakbos op zesde verdieping

Depot Boijmans Van Beuningen bevindt zich in het Museumpark in Rotterdam. Om het park zo min mogelijk te belasten, ontwierp MVRDV een uitbuikend gebouw met een zo klein mogelijke footprint. Op de zesde verdieping is samen met MTD landschapsarchitecten een dakbos gecreëerd dat bestaat uit grassen en 75 speciaal daarvoor gekweekte meerstammige berken.

Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september opent het depot voor het eerst, nog leeg, zijn deuren voor het publiek. (Foto’s: Depot Boijmans Van Beuningen, Ossip van Duivenbode)
Watersysteem

De berken zijn drie jaar door boomkwekerij Ebben voorbereid op de nieuwe locatie op hoogte, voordat ze in het voorjaar van 2020 met een kraan naar het dak van het depot zijn getakeld. Een speciaal watersysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droog staan. De nazorg ligt bij een gespecialiseerde boomverzorger die de bomen regelmatig monitort op vitaliteit, gezondheid en vochthuishouding.

Winy Maas mede-oprichter MVRDV: „In onze ontwerpen zijn daken van groot belang, we maken ze toegankelijk en programmeren ze vaak als tuin, bos of evenemententerrein. Het depot is een speciaal geval; als toegankelijk kunstdepot heeft het een duidelijke publieksfunctie, tegelijk bevindt het zich in het Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.”

Behoefte aan groen

Het toevoegen van natuur aan de stad vindt Maas, die naast architect en stedenbouwkundige ook landschapsarchitect is, van groot belang: „Voor waterberging en om fijnstof tegen te gaan, maar vooral om mensen extra plekken te geven waar ze letterlijk kunnen ademen. Tijdens de coronacrisis zag je hoe groot de behoefte is aan groen in de stad, het depot past hier mooi bij. Een plukje ‘jungle’ in Rotterdam waar mensen straks met een expreslift naartoe kunnen, om te genieten van het bos en het spectaculaire uitzicht.”

De bomen worden op eht dakvan het depot getakeld. (Foto: Museumdepot Boijmans Van Beuningen, Fred Ernst)

De uitreiking van de Rooftop Award vond plaats tijdens het Rooftop Symposium in Capital C in Amsterdam. Tijdens dit event kwamen duurzaamheidsexperts, hoveniers, wetenschappers en dakkenners bij elkaar. Het symposium is bedoeld om professionals uit  vastgoed en beleidsmakers te laten zien hoe we ons daklandschap optimaal kunnen benutten.

Special Daktuinen in Tuin en Landschap

In Tuin en Landschap 9 van dit jaar is uitgebreid aandacht besteed aan daktuinen, waaronder de Peperklip en het Depot Boijmans van Beuningen. Bekijk de inhoudsopgave van het digitale magazine hier. Lees hier het artikel (tijdelijk zonder inlog) dat we eerder schreven over het dak van het museumdepot.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties