Zevenhonderd luchtzuiverende Green Junkies aangeplant in Oss

  Langs de Heihoeksingel in Oss zijn over een lengte van twee kilometer zevenhonderd zogeheten Green Junkies geplant. Dat zijn klimaatadaptieve planten die meer dan gemiddeld bijdragen aan een verbetering van het milieu.

  In onder andere Amsterdam en Den Bosch werden eerder al Green Junkies geplant. Nu is dat voor het eerst op grotere schaal het geval in Oss. De planten staan langs de Heihoeksingel en een klein deel van de Cereslaan, tussen de snelweg en de spoorovergang. Door het aanbrengen van een nieuwe waterleiding verdween daar het bestaande bosplantsoen.

  Fijnstof afvangen
  De naam ’Green Junkies’ is bedacht door Eberhard van der Laan, de vorig jaar overleden burgemeester dan Amsterdam, omdat de planten ’verslaafd’ zijn aan vervuilde lucht.

  Een speciale biologische bemesting zorgt ervoor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben. Sommige Green Junkies kunnen twee tot drie keer meer koolstofdioxide in hout omzetten dan ’normale’ planten en anderen hebben een veel hogere zuurstofproductie. Ook kunnen ze grote hoeveelheden fijnstof, waaronder roet, uit de lucht halen: tot vijf maal zoveel als andere planten.

  60.000 autokilometers
  Langs de Heihoeksingel zijn de Green-Junkie-varianten van vier plantsoorten geplaatst: de taxus, de wollige sneeuwbal, de hulst en de zilverbes. „Het voordeel op korte termijn is dat de planten vijf keer sneller groeien dan normale planten”, legt Marcel Stokebrook, hovenier van het Osse bedrijf Art2Grow, leverancier van de Green Junkies, uit.

  De zevenhonderd planten vangen per jaar de hoeveelheid fijnstof af van ongeveer 60.000 gereden autokilometers, volgens Stokebrook. In 2016 was Stokebrook ook initiatiefnemer van het ’Plantsoen van de Toekomst’ aan de Wetering in Oss. Daar werden toen ook Green Junkies geplaatst, maar in een kleiner aantal dan nu het geval is.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  René
  René
  3 jaren geleden

  Al eens ter plaatse wezen kijken?

  Blijkbaar niet want anders was onderstaande uitspraak niet gedaan….

  “Met het verdwijnen van het bestaande bosplantsoen verloren de bewoners langs de weg een deel van hun privacy. Met de nieuwe aanplant is dat opgelost.”

  Het duurt nog jaren voordat deze mensen zelfs met deze nieuwe aanplant weer een beetje van hun privacy terug hebben…..
  Nog lang niet opgelost dus!

  Ik vind het schandalig dat het waterleidingbedrijf een dicht begroeide groenstrook in zijn geheel rooit en daarvoor 1 plantje van 30 centimeter hoog per strekkende meter terug plaatst. Het is zeer bedroevend dat de gemeente dit in eerste instantie allemaal zomaar accepteerde…..

  Naar mijn idee zouden er veel meer en véél grotere planten gepland moeten worden om de privacy binnen zeer korte tijd weer te herstellen.

  tel
  Beheerder
  tel
  3 jaren geleden
  Antwoord aan  René

  Naar aanleiding van bovenstaande reactie is het bericht inmiddels aangepast en de betreffende passage verwijderd.