Zonnige vooruitzichten

    Haat en liefde zijn twee emoties die dicht bij elkaar liggen. Zo is het ook met de kleur geel. Deze wordt geassocieerd met het voorjaar, een nieuw begin, verwachting en hoop. Maar geel staat ook bekend als de kleur van de haat. Bij de gele Forsythia is duidelijk het voorjaar en de zon in beeld!

    Toch vindt Bab Star jr dat Forsythia met zijn prachtige gele kleur een snijheester met klasse is. We kennen twee soorten die als snijbloem wordt geteeld: Forsythia Intermedia ‘Spectabilis’ met smalle puntige bloemblaadjes en de ‘Lynwood Gold’ met ronde en wat bredere bloemblaadjes. Forsythia wordt aangevoerd in diverse maten: van 40 tot wel 250 cm. Daardoor is de bloem op veel manieren bruikbaar in kleine en grote creaties.

    Vijf tot zes jaar

    Kwekerij Roest in Vierpolders telt een oppervlakte van 130.000 m2, waarvan ruim 60.000 m2 met Forsythia intermedia ‘Spectabilis’. Ronald Roest is de derde generatie op het van oudsher boerenbedrijf. Hij teelt nu Forsythia en een prachtig scala aan tuinplanten in grote potten.

    Ronald vertelt dat het vijf tot zes jaar duurt voordat er mooie takken kunnen worden geoogst van nieuwe aanplant. De planten geven het ene jaar de ‘pijlen’, de rechte takken zonder zijtakjes, en het tweede jaar gaat de struik zijtakken vormen op de pijlen. Deze zijtakjes heten sporen. Om te voorkomen dat deze sporen te lang en te wild worden, steekt Ronald tweederde van de wortels af. Hierdoor wordt de struik geremd in zijn groei en blijven de zijtakjes mooi kort en compact.

    Van eind oktober tot en met november worden de takken van de struiken tot op de bodem afgeknipt of afgemaaid. In de schuur worden de takken gesorteerd op maat. De kortste zijn 40 en 50 cm, daarna gaat de sortering met 20 cm omhoog tot wel 240 cm. Na het sorteren gaan de takken de vriescel in op -2°C. Door elke week alle Forsythia nat te spuiten, ontstaat er een dunne ijslaag om de takken en de knopjes. Dit is nodig om de takken in conditie te houden. Bovendien valt het blad er na een paar weken af, wat een hoop werk scheelt.

    Na verloop van tijd wordt er wekelijks een portie uit de vriescel gehaal om gebost te worden. Na het bossen gaan ze op water in de warmtecel op 18°C. Ook hier wordt gesproeid; dagelijks zelfs om het vliesje van de knoppen weker te maken, zodat het bloemetje makkelijker doorbreekt. Vijf dagen in deze vochtige en warme omgeving is voldoende om een prachtige uitbloei te garanderen. De knopjes zijn mooi gezwollen en de groengele puntjes laten zien dat ze klaar zijn om naar de klanten of de veiling te gaan.

    Populair in Azië

    Het seizoen loopt van december tot Pasen. Er zijn ook kwekers die de takken langer in de vriescel houden en ze daardoor jaarrond kunnen leveren. De afgelopen jaren heeft het Chinees nieuwjaar in Azië de teelt in de lucht gehouden. In diverse Aziatische landen is het namelijk traditie om het nieuwjaar in te luiden met een zo lang mogelijke Forsythiatak.

    De Forsythia heeft een vaasleven van tien tot veertien dagen. Het is belangrijk de tak af te snijden of te knoppen en schoon water te gebruiken. Het gebruik van Chrysal bevordert het vaasleven.

    Forsythia is een prachtige bloeiende heester met een fantastische sierwaarde en een goede houdbaarheid. Met de kleur van de zon is hij een energiebron van al het leven, besluit Bab.

    Tekst Bab Star jr, Bloemengroothandel Bab Star | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties