Zwarte zwaan

Het zal u niet ontgaan zijn. Er waart een nieuw virus rond dat dagelijks meer slachtoffers maakt. Het heeft nog geen naam, maar wordt in de volksmond coronavirus genoemd.

Prima, zult u denken, maar wat heeft dat met de groensector te maken? Voorlopig nog niets. Maar dat kan veranderen. Sommige economen zien in deze uitbraak namelijk een zogenoemde zwarte zwaan.

Wat is een zwarte zwaan? Het is een gebeurtenis die niemand voorziet of verwacht, en die grote impact heeft op de wereldwijde economie. De uitbraak van dit nieuwe coronavirus in China heeft daar alle kenmerken van.

Ga maar na. China wordt wel de werkplaats van de wereld genoemd. Momenteel ligt die werkplaats op zijn gat. En misschien denkt u nog dat ze in China alleen maar plastic prullaria maken waar niemand op zit te wachten. Maar veel bedrijven zijn ook afhankelijk van de Chinese werkplaats voor vitale onderdelen in hun productieproces. Alles van boutjes en moeren tot geavanceerde elektronica.

Momenteel zijn er nog voorraden, maar die raken snel op in onze ‘just-in-time’-economie. En niemand weet hoe lang deze uitbraak nog gaat duren. De meest recente cijfers – zondag alleen al kwamen er in China 56 nieuwe sterfgevallen en 2100 nieuwe besmettingen bij – voorspellen niet veel goeds. De Chinese beurs, die sinds het Chinese nieuwjaar was gesloten, kelderde maandag met 9%.

Sommigen vergelijken het virus met de uitbraak van SARS. Dat zorgde wereldwijd voor ruim 40 miljard aan economische schade. Maar vergeleken met 2003 is de invloed van China mondiaal enorm toegenomen. De impact van deze uitbraak neemt daarmee ook exponentieel toe. En dat kan uiteindelijk ook de groensector hier raken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties