’18-jarige’ Avalanche+ blijft populaire roos

De witte grootbloemige roos Avalanche+ is bij een van dertien Nederlandse kwekers voor de derde keer op rij aangeplant. Overige leden van die groep pakken verjonging van het gewas eveneens op, waardoor de ’18-jarige’ cultivar zijn leidende marktpositie voorlopig zal handhaven.

De grootbloemige cultivar Avalanche+ kwam in 1999 op de markt. Drie hectare is er toen aangeplant. Veredelaar Lex Voorn meldde destijds in een interview met het Vakblad voor de Bloemisterij dat de cultivar al tot 2002 was uitverkocht omdat rozentelers diverse reserveringen bij hem hadden geplaatst. De cultivar is nog steeds populair, zo blijkt uit de recente aanplant op enkele kwekerijen. Niet vaak is een roos na 18 jaar marktleider in zijn segment op de Nederlandse markt.

Al enkele jaren is er een kwekerscollectief dat zorgdraagt voor promotie en een stabiel areaal en aanbod vanuit Nederland van Avalanche+, en de mutanten die daaruit zijn voortgekomen.

Van Avalanche+ is zo’n 35 ha in productie in Nederland. Daarnaast is er in totaal 15 ha aangeplant van de huidige 8 kleurmutanten die op basis van bloemgrootte-/vorm, uitstraling en productie vergelijkbaar zijn met de bekende roomwitte grootbloemige roos.

Rendement

De 18-jarige cultivar staat bekend om zijn goede groei en productie. Hij is weinig vatbaar voor ziektes en heeft goede transportmogelijkheden. Bloemisten waarderen het geringe aantal doorns en de verwerkbaarheid en toepassingsmogelijkheden. Het vaasleven is prima. Mooie eigenschappen, maar het belangrijkste is dat alle ketenpartners al ruim 18 jaar voldoende rendement met de cultivar en zijn mutanten konden behalen.

De verwachting is dat Avalanche+, inmiddels eigendom van Dümmen Orange, nog langere tijd de belangrijkste grootbloemige witte roos voor Nederlandse kwekers is, getuige ook de recente aanplant van jong gewas. Een rozengewas gaat namelijk gemiddeld zo’n 6 jaar mee.

Uitzonderlijke combinatie

Avalanche+ stevent af op een record als het gaat om de periode waarin een rozencultivar op de Nederlandse markt beschikbaar is. In het segment witte rozen is hij al jaren marktleider. De combinatie leeftijd en langdurig marktleiderschap is uitzonderlijk.

Bij de andere hoofdkleur in de rozensector, rood, is Grand Prix al sinds 1994 op de markt, maar diens aanvoer vanuit Nederland is al geruime tijd minimaal. Red Naomi!, de huidige marktleider in de kleur rood in Nederlandse kassen, is sinds 2006 op de markt.  Nog wat feiten van bekende rode rozen: cultivar First Red was in de periode 1988-2008 op de markt. Diens voorganger als marktleider in het rode segment, Red Berlin, was er tussen 1996 en 2009. Passion, een andere bekende rode cultivar was er in de periode 1998-2015.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties