Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends ‘In 2017 minst aantal uitschrijvingen ooit bij FloraHolland’

‘In 2017 minst aantal uitschrijvingen ooit bij FloraHolland’

0

„Dit jaar hebben we nog nooit zo weinig uitschrijvingen gehad. Een tulpenbroeier en een phalaenopsisteler. Die laatste blijft mogelijk nog”, dit zegt Royal FloraHolland CEO Lucas Vos in zijn afscheidsinterview in het Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag as. Vos gaat onder meer in op de individualisering in de sector en de toenemende heterogeniteit van de leden van de coöperatie.

Volgens Vos wordt de bereidheid tot samenwerking onderschat in de sector. „Als je naar andere industrieën kijkt dan zie je individualisering. Daar geen coöperaties, geen standaard logistieke middelen en klanten zitten er niet in een klantenplatform. De sierteelt is daar uniek in.”

In de sierteelt neemt individualisering toch ook toe?

„Als ik naar de discussie rond FloraHolland 2020 kijk dan beseft iedereen het belang van een stabiele coöperatie. Dat mensen minder willen betalen is niet zo gek, maar iedereen wil wel dat de coöperatie blijft bestaan. Dit jaar hebben we nog nooit zo weinig uitschrijvingen gehad. Een tulpenbroeier en een phalaenopsisteler. Die laatste blijft mogelijk nog. Leden hechten waarde aan de coöperatie. Als je ziet wat wij beloven met Floriday, dat biedt leden voordelen. Je hebt het over individualisering, maar je ziet dat iedereen juist eigen communes opzoekt. Ik denk wel dat we binnen de coöperatie subgroepen moeten creëren. We zijn te groot om alle leden met elkaar te verbinden. Op een Zentoo en een Decorum moeten we beter acteren. Daar ligt de toekomst.”

Tast de heterogeniteit van de leden de coöperatie aan?

„Vooralsnog niet. Als je ziet hoeveel leden mee hebben gedaan aan Coöperatie 2020. We hebben nu een jongerenraad en er komt een ledenraad. FloraHolland moet wel af van dat de directie in gesprek gaat met leden. Leden moeten met leden in gesprek en elkaar erbij houden. Daarom heb ik persoonlijk het regieteam opgestart. De directie moet zorgen dat de bloemen en planten logistiek afgehandeld worden tegen zo laag mogelijk kosten en dat de bloemen en planten zover mogelijk de wereld in gaan.”

Meer in het Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag as.

 

Reageer op dit artikel

avatar