€22,5 miljoen voor herontwikkeling centrumgebouw Aalsmeer

Het centrumgebouw van FloraHolland Aalsmeer gaat de komende drie jaar voor €22,5 miljoen herontwikkeld worden. De algemene ledenvergadering van FloraHolland gaf gisteravond toestemming voor deze investering.

Algemeen directeur Lucas Vos droeg verschillende redenen aan om het centrumgebouw aan te pakken. Een belangrijke reden is dat het gebouw niet aan allerlei veiligheids- en gezondheidseisen voldoet. Om aan deze eisen te voldoen zou de veiling €8,5 miljoen moeten investeren. Zo zit er veel asbest in de daken, is er veel dieselemissie van vrachtwagenverkeer. Om de asbest te verwijderen zou alleen al €3,3 miljoen nodig zijn.

De veiling wil bovendien zijn grondpositie verkleinen. In Rijnsburg en Westand is er geen leegstand en zijn er aanvragen van klanten voor nieuwbouw. In Aalsmeer is er wel wat leegstand maar dat is in niet goed gangbare ruimtes.

FloraHolland kan met minder ruimte uit, aldus Vos. In totaal zal FloraHolland in Aalsmeer 27.000m2 opgeven. 13.000m2 daarvan verdwijnt en 14.000m2 wordt gereed gemaakt voor klanten. Er zullen vijftig nieuwe dockpoorts komen. Tweederde ervan zijn voor klanten en een derde voor eigen aanvoer.

Er gaat ook een deel van de kantorenruimte weg. De toren verdwijnt. Er is nu 1,8 werkplek per fte. Bovendien werken veel werknemers buiten de deur. De veiling kan met minder af. Vos zou het kantoor meer cachet willen geven. Dat is echter nog niet in de plannen opgenomen. Net zo min als het beoogde experience centre.