30 jaar blabla

Vorige maand was de inauguratie van president Museveni van Oeganda. Een happening van heb ik jou daar met alle egards die een president van dit kaliber kan krijgen. In die 30 jaar dat hij aan de top zit maak je natuurlijk veel vrienden, want ’als je wint heb je vrienden’, zongen Herman Brood en Henny Vrienten al in 1984.

Het verkeer in Kampala werd bijna een hele week platgelegd, omdat hij bezig was het podium op te bouwen voor de inhuldiging. Museveni zelf had opdracht gegeven om waarschijnlijk iedereen uit te nodigen waar hij ooit wel eens mee op een congres, feest, golftoernooi of misschien wel in het vliegtuig had gezeten.

Wat heel belangrijk is in Oeganda, is dat je altijd ook je buren of zelfs de hele straat uitnodigt. Je bent tenslotte wel president van het land en dat moet worden gevierd. En als je dan toch met de buren aan de gang gaat nodig je ook alle buurlanden, bevriende staatshoofden en alle ambassadeurs die in Kampala gevestigd zijn uit.

U begrijpt het al, een bonte verzameling mensen die het continent kleur geven. Er zaten wat staatshoofden bij die in Europa niet echt gepruimd worden. Wat deze mensen allemaal hebben uitgevreten hoef ik natuurlijk niet uit te leggen, maar is ongeveer hetzelfde wat onze staatshoofden vier eeuwen geleden deden.

Tegenwoordig doet de Nederlandse regering nog van alles wat niet mag, alleen komt er dan een parlementaire enquêtecommissie die na twee jaar met een conclusie komt dat het een schande was wat er is gebeurd, maar dat er verder niets aan gedaan kan worden. Dat heet bij ons gewoon ’elkaar de hand boven het hoofd houden’.

Tijdens de toespraak van de president liepen er ineens een heel aantal buitenlandse ambassadeurs uit met name de EU en de VS weg uit protest dat Museveni zijn vrienden uit Soedan en Zimbabwe een hartelijk welkom heette en het Internationale Strafhof in Den Haag een stelletje lapzwansen noemde.

In Europa zijn dit misschien schurken, maar zo ziet Afrika dit niet. Je moet uitkijken om hier je belerende vinger op te steken in een continent waar de regels anders zijn. Wie zijn wij om de mensen hier de les te lezen, omdat wij vinden dat we 2000 jaar beschaving hebben?

Dat belerende vingertje kwam afgelopen weken ook tot uiting in een uitzending over een Ethiopische bloemenfarm. Als je de industrie en zijn omgeving echt kent was deze documentaire wel een beetje Zemblablabla.

Feico Smit
General manager Royal van Zanten Oeganda