Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Eerste tulpen onder PlanetProof geveild

Eerste tulpen onder PlanetProof geveild

0

Op maandag 5 februari zijn de eerste tulpen met het keurmerk ’On the way to PlanetProof’ geveild op FloraHolland in Rijnsburg. Deze tulpen zijn de eerste snijbloemen ter wereld die worden verkocht onder het keurmerk PlanetProof (voorheen: Milieukeur). Het ging om tulpen van JUB Holland uit Noordwijkerhout. Dit seizoen zullen er 1,4 miljoen stuks PlanetProof-tulpen van het bedrijf op de markt verschijnen.

Binnenkort volgt Tulpen.nl met het certificaat. Het samenwerkingsverband van diverse tulpenkwekers komt hoogstwaarschijnlijk ook nog dit seizoen met PlanetProof-tulpen. Of er nog andere bolbloemen volgen, durft André Hoogendijk, adjunct-directeur KAVB, niet te zeggen. „Dit jaar in ieder geval niet meer. Gezien wat momenteel in de grond zit aan PlanetProof bloembollen, hooguit enkele bollen op pot.” Uitgangsmateriaal voor Planet-Proof bolbloemen moet namelijk PlanetProof bloembollen zijn of biologische bloembollen.

Jaap-Jan Uittenbogaard hoopt in ieder geval van wel. Hij is trots dat JUB Holland het certificaat heeft gehaald, maar hecht een groter belang aan een solide duurzame keten aan bolbloemen. Om te beginnen met tulpen.

Want een ding is duidelijk volgens alle aanwezigen tijdens de officiële lancering van de eerste PlanetProof bolbloemen: de vraag naar tulpen groeit nog steeds, maar om aan die vraag te kunnen blijven voldoen zal het gros duurzaam geproduceerd moeten zijn.

Uit handen van Noordwijkerhoutse wethouder voor Milieu en Duurzaamheid Martijn Bilars ontvangt Frank Uittenbogaard, verantwoordelijk voor de broeierij bij JUB Holland, het eerste certificaat PlanetProof voor de teelt van bolbloemen.

Lees aanstaande vrijdag 9 februari meer over de kansen van PlanetProof biobloemen in de Bloemisterij.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar