80% van SDE+ voorjaar 2019 benut

Van de in totaal 5.376 aanvragen voor de openstellingsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) in het voorjaar van 2019 zijn 4.738 projecten positief beschikt met een bijbehorend verplichtingsbudget van € 3,9 miljard. Voor de voorjaarsronde was een verplichtingenbudget van € 5 miljard beschikbaar.

Als alle projecten volledig wordt gerealiseerd, leveren zij gezamenlijk een productie van 17,6 Petajoule aan hernieuwbare energie per jaar. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het overgrote deel van het verplichtingenbudget is aan zonne-energie toebedeeld. Dat gaat om 4.738 projecten. Voor windenergie en warmte uit biomassa en warmtekrachtkoppeling zijn beide 41 projecten beschikt. Het aantal beschikte zonthermieprojecten bedroeg 29 en voor geothermie, waterkracht en hernieuwbaar gas uit biomassa ging het in totaal om 15 projecten.

Extra openstelling 2020

Het overgebleven budget van € 1,1 miljard wordt gebruikt voor de extra SDE+-ronde in het voorjaar van 2020. De najaarsronde SDE+ 2019 was tot 14 november opengesteld. Het beschikbare budget daarvoor was ook € 5 miljard. Wat hiervan niet wordt gebruikt gaat ook naar de extra openstelling in 2020. Het budget gaat dus niet verloren en gaat dus niet ten koste van de openstellingsronde van de verbrede SDE++ in 2020. Hiermee zal naar verwachting de komende jaren additionele hernieuwbare opwek en CO2-reductie kunnen worden gerealiseerd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties