Aad van der Knaap: ’Er was nooit sprake van paniek’

Ook KP Holland staat in het lange overzicht met bedrijven dat een voorschot kreeg via de NOW-regeling. Een bedrag van ruim 3,5 ton. Toch was er volgens directeur Aad van der Knaap nooit sprake van paniek. „Financieel stonden we al een poosje als een huis. En we staan met het team in de sterkst mogelijke opstelling.”

Van der Knaap voorziet inmiddels dat KP Holland ondanks de coronadip toch zwarte cijfers gaat schrijven in 2020. „De huidige opleving is ongekend, maar niemand kan voorzien hoe het najaar gaat verlopen. Tweede golf? Nieuwe lockdown? We gaan er vooralsnog vanuit dat dit mee gaat vallen. Het NOW-voorschot dat we ontvingen, kunnen we daarom met plezier terugbetalen.”
Er was paniek in de sector toen de afzet week 12 in een keer stilviel, ” blikt Van der Knaap terug. „Wij hebben uiteindelijk ongeveer een miljoen planten weg moeten gooien. We bleven wel 99% poten, want kalanchoë, ons grootste gewas, is een kort cyclische teelt. Dertien weken duurt het, iets langer dan de lockdown in China duurde. Wij hadden daarom vrij goede hoop op herstel. Geen paniek. Daarbij speelde mee dat het bedrijf financieel sterk staat en het management nu bestaat uit een mooie combinatie van jonge honden en oude rotten, de sterkst mogelijke opstelling.

Vol programma voor 2020, o.a. aandelenoverdracht

Er stond bij KP Holland veel op het programma voor 2020. Allereerst wilde het familiebedrijf flink uitpakken op het personeelsfeest van 4 juli. Dit jaar bestaan ze namelijk 70 jaar. Daarnaast was een feestelijke overdracht van de aandelen gepland. Aad van der Knaap en zijn broer Hans dragen de meerderheid van de aandelen dit jaar wel over aan de zoons Roy, Steef en Pim, maar nu even zonder feest. „We zouden bovendien in 2020 beginnen met de bouw van een nieuw laboratorium plus kantoorruimte. De vergunningaanvraag loopt, maar of we echt dit jaar beginnen met bouwen is nog niet zeker. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe kas van 2,5 ha voor de opkweek van spathiphyllum en curcuma.”

Het hele interview met Aad van der Knaap staat deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Digitaal is het al te lezen via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties