Aantal faillissementen blijft dalen, maar Brexit en Trump vormen bedreiging

Het aantal faillissementen in Nederland daalt dit jaar naar verwachting verder met 8%. Het gaat Nederland volgens kredietverzekeraar Atradius zelfs economisch zo voor de wind dat er waarschijnlijk nog maar half zoveel bedrijven zullen omvallen als voor de crisis. Maar dat is geen reden om achterover te leunen, waarschuwt het bedrijf. De dreigende Amerikaanse handelsoorlog en de Brexit-onderhandelingen brengen risico’s met zich mee, aldus Atradius in haar meest recente Economic Outlook.

Na een daling van het aantal faillissementen met dubbele cijfers in de afgelopen jaren, verwacht Atradius in 2018 een meer bescheiden daling van 8%. „De trend in faillissementen ontwikkelde zich de afgelopen maanden gunstiger dan we tijdens onze vorige raming hadden verwacht”, stelt hoofdeconoom John Lorié van Atradius. „Daardoor gaan we nu uit van 8% daling in 2018 in plaats van 4%.”

Foto: Shutterstock

De wereldwijde conjunctuur bevindt zich in een opgaande fase, gesteund door gunstige financieringscondities, een positief sentiment en het expansieve Amerikaanse begrotingsbeleid. De groei wordt verder ondersteund door een herstel van investeringen die op hun beurt voor een opleving van de wereldhandel zorgen. De Nederlandse economie profiteert van het wereldwijde herstel. Voor 2018 zijn de vooruitzichten wederom positief. De groei blijft dit jaar breed gesteund vanuit de consumptie en investeringen. De groei van de huishoudconsumptie blijft op peil, gedreven door positieve vermogenseffecten, werkgelegenheidsgroei en hogere lonen, zo signaleert de kredietverzekeraar.

Brexit
Waar de meeste economieën in Europa zich naar verwachting sterk blijven ontwikkelen, kunnen de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (VS) roet in het eten gooien. Hoewel de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord hebben bereikt over de overgangsperiode na Brexit, blijft het onzeker of de onderhandelingen op tijd worden afgerond. Een chaotische Brexit vormt voor Nederland, voor wie het VK een belangrijke handelspartner is, een risico.

Trump
Daarnaast worden de economische vooruitzichten bedreigd door de handelspolitiek van de VS. President Donald Trump dreigt met importtarieven op staal en aluminium. De staalsector is een cyclische sector die profiteert van het wereldwijde herstel; in Nederland staat de sector er redelijk voor. Hoewel het invoeren van eventuele importtarieven onlangs met een maand is uitgesteld, kunnen deze de sector negatief beïnvloeden. Indirect kunnen ook andere sectoren geraakt worden als escalatie van het handelsconflict en toenemende onzekerheid zorgen voor een afname van de wereldwijde economische groei.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties