Aardwarmteproject Het Grootslag gaat eind dit jaar boren

Het aardwarmteproject van Energiecombinatie Wieringermeer (ECW) in glastuinbouwgebied Het Grootslag gaat eind dit jaar beginnen met boren. Momenteel worden de zogeheten conductorbuizen van de twee doubletten geplaatst. De installatie gaat volgens ECW-directeur Robert Kielstra, eind 2018 warmte leveren aan negen glasgroenteteeltbedrijven en aan chrysantenteler Fred van Paassen in Andijk. Het gaat daarbij om een totaal glasareaal van zo’n 160 ha.

In Het Grootslag zal naar een diepte van 2 km worden geboord. „De verwachting is dat we water van tussen de 80º en 85ºC omhoog zullen halen. Dat is iets minder warm dan het geothermisch water dat in het nabijgelegen Agriport A7 omhoog komt”, aldus Kielstra.

De twee doubletten zullen naar verwachting elk goed zijn voor 15 MWth vermogen. Als de bronnen goed functioneren, zal in een later stadium bekeken worden of nog meer glastuinbouwbedrijven in Het Grootslag van aardwarmte kunnen worden voorzien. „Dan komen er waarschijnlijk meer bloementelers bij”, aldus Kielstra.

Agriport A7
Agriport A7 telt momenteel twee aardwarmtedoubletten (vier putten), die momenteel worden uitgebreid met een extra injectie- en productieput. De huidige doubletten – die in 2014 en 2015 in bedrijf werden genomen – voorzien voor zo’n 15% in de warmtebehoefte van de tien glasgroenteteeltbedrijven die Agriport A7 telt. Uiteindelijk wil het gebied zestien putten in productie hebben, waarmee de warmtebehoefte voor 50% kan worden ingevuld. Om die ambitie te bereiken, is het plan om vanaf 2018 of 2019 twee oude gasputten te gaan hergebruiken voor de winning van geothermie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties