Aardwarmteprojecten Nature’s Heat en Vogelaer gaan bijna boren

De Westlandse aardwarmteprojecten Nature’s Heat in Kwintsheul en Vogelaer in Poeldijk, waarbij in totaal zestien glastuinbouwbedrijven zijn betrokken, hopen deze zomer met boren te beginnen. De bronnen zouden dan eind dit jaar in productie kunnen komen.

Bij Nature’s Heat, aan de Hooghe Beer in Kwintsheul, wordt momenteel de boortoren opgebouwd. Bij dit project zijn negen groente- en siertelers betrokken. Het streven is eind deze maand te beginnen met boren om vanaf 2,5 km diepte water van 85º tot 88ºC naar boven te halen.

Bij Vogelaer in Poeldijk wordt momenteel op de plek waar de boring gaat plaatsvinden, een kas gesloopt. Zodra dat is afgerond, wordt de boorlocatie verder klaargemaakt. De boring staat voor halverwege juli gepland. Het project Vogelaer is een initiatief van zeven glastuinbouwbedrijven.

De boorinstallatie komt overigens niet aan de Vogelaer in Poeldijk te staan, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar aan de Arckelweg, tegenover het sportcomplex van Verburch. Die locatie bleek na onderzoek gunstiger te zijn qua ligging en booromstandigheden.

Lees meer over geothermie in de nieuwe editie van het Vakblad voor de Bloemisterij (verschijningsdatum: vrijdag 3 juni).