ACM: meer onderzoek naar Floriway nodig

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sluit problemen voor de concurrentie bij het vervoer van bloemen en planten door Floriway niet uit. Ze wil daarom meer onderzoek doen naar de overname door Royal FloraHolland van De Winter Logistics, Wematrans en Van Zaal Transport.

Als Royal FloraHolland de overnameplannen doorzet en bij de ACM een vergunning aanvraagt dan onderzoekt de ACM de gevolgen van deze overname verder. De ACM zal de markt voor het vervoer van bloemen en planten onderzoeken en de positie van Floriway. Ook onderzoekt zij de markt voor de handel van sierteeltproducten en de positie van Royal FloraHolland op deze markt. Dat meldt de mededingingsautoriteit op haar website.

Als Royal FloraHolland een dominante positie heeft in de handel van sierteeltproducten, kan zij deze positie gebruiken om Floriway te bevoordelen. Concurrerende sierteeltvervoerders zouden door RFH kunnen worden afgeschermd van de markt, aldus de ACM. Dit kan negatieve gevolgen hebben op prijs, kwaliteit en innovatie van het vervoer van bloemen en planten. Eén van de vragen hierbij is of de mogelijkheid van rechtstreekse handel zónder tussenkomst van Royal FloraHolland of vergelijkbare handelsplatformen, voldoende concurrentiedruk uitoefent op de veiling.

Bestuderen

Op 11 november vorig jaar  kondigde de directie van de veiling Floriway aan. Royal FloraHolland vormde een joint venture met drie leidende sierteeltvervoerders.  Aangezien  de  betrokken partijen bij Floriway de wettelijke omzetdrempel overschrijden, meldde Royal FloraHolland Floriway aan de ACM.  De ACM zegt dus meer tijd nodig te hebben en onderzoek te willen doen voor ze een oordeel velt.

Royal FloraHolland  reageert dat ze heeft kennisgenomen van de conclusie van de ACM. Ze zal de terugkoppeling van de ACM bestuderen en de vervolgstappen bepalen. De ambitie en de plannen van Royal FloraHolland op het gebied van vervoer en logistiek blijven onveranderd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties