Actiegroep heeft nog hoop op in stand houden fysieke klok

De Actiegroep ‘Behoud de Plantenklok’ zegt voorlopig tevreden te zijn met het resultaat van de extra alv over het beeldveilen van planten gisteravond. Ze blijft voorstander van het in stand houden van de fysieke klok en ziet nog mogelijkheden dat die fysieke klok blijft bestaan.

Dit zegt Jos Kester. Hij is woordvoerder namens de actiegroep Behoud de Plantenklok. Hij geeft aan tevreden te zijn met het resultaat van de vergadering. FloraHolland heeft toegezegd het beeldveilen van planten in Naaldwijk en Aalsmeer gefaseerd te gaan invoeren.

„Ik verwacht op basis van de uitgesproken verwachting van RFH dat er voor 2019 niets gaat gebeuren met het beeldveilen van planten. De veiling zal eerst met data moeten komen. Data zijn van cruciaal belang voor ons om tot een mening te komen over verdere stappen in het beeldveilen. De veiling heeft ons uitgenodigd om mee te discussiëren. Dat is prima, maar ze moet ons wel data geven. Zonder dat heeft geen enkel gesprek zin. Vanuit data kun je een toekomstvisie ontwikkelen. ”

De actiegroep wijst op een TNO/VGB-onderzoek uit 2009, uitgevoerd naar inkoopgedrag in relatie tot virtualisering, digitalisering, logistiek, markt, productiegebieden en keten. Daaruit bleek onder meer, dat ‘alles wat virtueel mogelijk is, niet door de inkoper is te behappen. De actiegroep bepleit een update van dit onderzoek, omdat er veel technologische vernieuwing is en komt. Deze hernieuwde kennis kan worden meegenomen.

„Het kan niet zo zijn dat de directie ons vraagt, zonder data te verstrekken, een visie te geven en wij een natte vinger in de lucht houden en kijken uit welke richting de wind komt die de vinger droog blaast en vervolgens daarop visie geven voor de koersbepaling”, aldus Jos Kester. „We moeten weten wat digitalisering voor kweker, handelaren en veiling betekent. Het enige dat nu naar boven is gekomen is dat het 580.000 euro kost om de fysieke plantenklok in de been te houden. Dat sloeg in als een bom. We kunnen niet voor dit bedrag de plantenklok over de schutting gooien en daarmee de coöperatie de nek omlaten draaien. Dit zeg ik nog los van het feit dat alle ICT-problemen van FloraHolland al enkele tientallen miljoenen euro’s heeft gekost.”

Behoud de Plantenklok wil wel digitaliseren, maar blijft erbij dat er ook een fysieke klok moet zijn. Kester verwacht dat de coöperatie haar Waterloo vindt als ze alleen digitaal gaat veilen. Hij noemt de fysieke klok de basis van de coöperatie en verwacht dat de klok op termijn helemaal verdwijnt als de veiling voor 100% digitaal kiest.

Kester: „Als de fysieke klok verdwijnt dan verdwijnt het hart uit de coöperatie. Een paar grote kopers nemen dan de kracht van de coöperatie over en de kwekers zwemmen met elkaar in een fuik. Er is geen referentie voor vraag en aanbod meer. Grote machtsblokken gaan domineren. Daarbij komt ook dat als de veiling vast blijft houden aan het kostenmaker-kostendragerprincipe ze de weg naar de bodem vindt. De exploitatiekosten van de fysiek klok zullen door iedereen die betrokkenheid heeft met FloraHolland betaald moeten worden. Niet door het kostenmaker-kostendrager principe”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties