Admire weer in de schijnwerpers

  Een heffing voor de glastuinbouw als imidacloprid volgend jaar nog boven de norm in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Dat is het voorstel waarmee de Algemene Waterschapspartij (AWP) de overschrijdingen in Delfland wil aanpakken. Volgens Glastuinbouw Nederland nemen de overschrijdingen al af en heeft zo’n heffing geen zin.

  De kans dat er een extra heffing komt voor imidacloprid is niet zo groot. De Algemene Waterschapspartij heeft 3 van de 33 zetels in het bestuur van Delfland, en de glastuinbouwsector heeft al strakke afspraken met het waterschap – maar het voorstel heeft wel tot aandacht in diverse media geleid. Volgens de AWP werd imidacloprid in 2019 nog in alle meetpunten van Delfland aangetroffen boven de toegestane norm.

  Wat zeggen de cijfers? In 2019 monitorde Delfland op 54 van haar meetlocaties op de aanwezigheid van imidacloprid. Op 9 daarvan werden overschrijdingen van de norm aangetroffen. Over het geheel genomen nemen de concentraties van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater elk jaar af en liggen ze onder de Prestatie Indicator; dit is de neergaande lijn die de verwachting van Delfland weergeeft. Het eindpunt van deze lijn is (vrijwel) nul gewasbeschermingsmiddelen in 2027.

  Glastuinbouw Nederland ziet niets in een algemene heffing. „Dan straf je een hele groep tuinders voor mogelijk wangedrag van één of enkele ondernemers.

  In het Vakblad van week 37 een uitgebreid artikel over de discussie rond Imidacloprid, halfwaardetijden van het middel en meer details. In het digitale magazine is het artikel te vinden via deze link.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties