Leveranciers verkochten in 2016 meer middelen voor gewasbescherming

Gemeten in actieve stof werd in 2016 ruim 9,51 miljoen kilogram afgezet. Dat is 9,3% meer dan in 2015, maar 1,1% minder dan in 2014. De verschillen zijn volgens Nefyto vooral te verklaren uit seizoensinvloeden. De organisatie vindt een periode van 3 jaar te kort om iets te zeggen over een trend.

Wanneer cijfers worden gebundeld in clusters van 3 jaar dan lijkt de totaalafzet van gewasbeschermingsmiddelen sinds 1990 licht afgenomen

De afzetcijfers die Nefyto publiceert zijn in kilogrammen actieve stof. Dat zegt niets over werkzaamheid en nevenwerkingen van middelen die zijn ingezet. Zo zijn de kilogrammen van vervallen en nieuwe actieve stoffen niet één-op-één met elkaar te vergelijken. De dosering kan verschillen, soms zelfs sterk. Verder zegt volume maar beperkt iets over de milieubelasting. Nieuwe actieve stoffen hebben veelal een veel lagere milieubelasting, bijvoorbeeld door hun specifieke werking.

Ook belangrijk voor de mate van milieubelasting is de wijze van toepassing. Strengere gebruiksvoorschriften en nieuwe toepassingstechnieken verlagen de milieubelasting. Het is de verwachting dat de opkomst van de precisielandbouw een significante bijdrage gaat leveren aan zowel de vermindering van kilogrammen actieve stof als een verdere vermindering van de emissie.

Nefyto heeft de afzetcijfers van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland op een rij gezet. De bedrijven die gegevens aanleveren vertegenwoordigen tezamen naar schatting 95% van de Nederlandse markt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties