Afzet groene middelen blijft stijgen

In 2019 is 13 procent meer groene gewasbeschermingsmiddelen afgezet dan in 2018, meldt brancheorganisatie Nefyto. De groei wordt veroorzaakt door de toenemende afzet van producten die gebruikt (mogen) worden in de biologische teelt. De afzet van stoffen uit de groepen middelen van natuurlijke oorsprong en laag­risico middelen zijn duidelijk gedaald.

Het gebruik van middelen die zijn toegelaten in de biologische teelt is tussen 2018 en 2019 gestegen. Er zijn in dat jaar ook zes nieuwe middelen van Nefyto-leden toegevoegd aan de inputlijst van SKAL. Het gaat daarbij om verbruik in de hele land- en tuinbouw en niet uitsluitend om gebruik in de biologische teelt.

Het gebruik van laag-risico middelen is in 2019 sterk gedaald ten opzichte van 2018 waar het gebruik juist een extreme groei ten opzichte van voorgaande jaren liet zien. Een verklaring hiervoor heeft Nefyto niet echt, wel is het aantal middelen in deze groep extreem klein waardoor wijzigingen in het gebruik van slechts 1 middel grote invloed heeft op het totaalverbruik binnen de groep.

Ook het gebruik van middelen met een natuurlijke oorsprong liet een daling zien. Dit week daarmee af van voorgaande jaren waar het gebruik van de zogenaamde gno’s juist jaarlijks leek toe te nemen. Nefyto maakt daarbij de kanttekening dat mogelijk de groeiomstandigheden in 2019 invloed heeft gehad op het verbruik van deze middelen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties